Panasonic onthult Lumix S1 en S1R

Tijdens een persconferentie in Barcelona heeft Panasonic de Lumix S1 en S1R officieel voorgesteld. Focus was erbij en kon al aan de slag met deze gloednieuwe full-frame systeemcamera’s. Wat zijn onze eerste indrukken?

0
De Lumix S1R en S1 hebben een verschillende sensor.

Een echte verrassing waren de Lumix S1 en S1R natuurlijk niet: Panasonic had deze al aangekondigd op Photokina 2018, en ook de meeste specificaties waren al bekend. Toch is het een belangrijk moment voor Panasonic, dat met deze nieuwe toestellen zijn plaatsje op de markt voor full-frame systeemcamera’s wil veroveren. Dat doet ze meteen met twee camera’s.

Het grootste verschil tussen de Lumix S1 en S1R is de sensor. De S1 heeft een CMOS-sensor met 24,2 miljoen pixels, terwijl die in de S1R het recordaantal van 47,3 miljoen pixels telt. De sensor bepaalt ook het verschil in gevoeligheidsbereik; tot ISO 51.200 voor de S1 (uit te breiden tot ISO 204.800) en tot ISO 25.600 voor de S1R (uit te breiden tot ISO 51.200). 

Het in de camera gebouwde Body I.S. beeldstabilisatiesysteem laat de sensor bewegen om het effect van cameratrillingen over vijf assen te compenseren. Zo wordt een tot 5,5 stops langere sluitertijd mogelijk. Gebruik je een Lumix S objectief met optische beeldstabilisatie, dan verhoogt de winst zelfs tot zes stops.

Hoge resolutie

Net als Olympus en Sony gebruikt Panasonic het Body I.S systeem om opnames met zeer hoge resolutie te maken. De High Resolution Mode combineert acht opnames waarbij de sensorpositie steeds een halve pixel verplaatst wordt. Het resultaat is een bestand van 96 megapixel op de S1 en 187 megapixel op de S1R. Deze functie is ook uit de hand bruikbaar. Uiteraard zijn ook typische Panasonic-snufjes zoals 6K Photo en Post Focus aanwezig.

De sensor kan verschuiven voor beeldstabilisatie en een hogeresolutiemodus.

We konden beide camera’s al aan de tand voelen op een shooting tour in Barcelona. De S1 en S1R maken een degelijke indruk. De bouwkwaliteit is wat je van een professioneel toestel verwacht, en over de bediening is goed nagedacht, met logisch geplaatste bedieningselementen. De elektronische zoeker geeft een haarscherp beeld en ook het 3,2 inch touchscreen overtuigt. Het cameramenu is bijzonder uitgebreid en laat toe om zowat elk aspect van de camera aan je voorkeuren aan te passen. Omdat het over pre-productiemodellen gaat, mogen we geen uitspraak doen over de beeldkwaliteit. Daarop is het wachten op de finale versies, die in maart verwacht worden. Uiteraard brengen we je dan zo snel mogelijk een volledige test.

Opname met de Panasonic Lumix S1R – preproductietoestel, beeldkwaliteit nog niet definitief.

Objectieven

De S1 en S1R gebruiken de L-Mount lensvatting die oorspronkelijk ontwikkeld werd door Leica. Panasonic brengt zelf drie objectieven aan de start.

Bij de start zijn drie objectieven beschikbaar.

De lichtsterke Lumix S Pro 50mm F1.4 heeft een brandpuntsafstand die als standaard wordt beschouwd voor het full-frame formaat. Het optisch ontwerp en het diafragma met 11 bladen zorgen voor een vloeiend scherpteverloop en bijzonder mooie bokeh-effecten. Daarnaast komen er twee zoomobjectieven: de Lumix S Pro 70-200mm F4 O.I.S en de Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S. Panasonic kondigde aan dat het zelf tegen 2020 tien of meer lenzen zal ontwikkelen. Omdat ook Leica en Sigma objectieven met L-lensvatting maken, zullen er eind 2020 reeds 42 objectieven met L-mount zijn.

De Lumix S1 zal einde maart beschikbaar zijn met een adviesprijs van 2.499 euro (body) of 3.399 euro (body + 24-105mm). De Lumix S1R gaat 3.699 euro (body) of 4.599 euro (body + 24-105mm) kosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam