Leica, Panasonic en Sigma gaan samenwerken

Op een gezamenlijke persconferentie op photokina 2018 hebben Leica Camera AG, Panasonic en Sigma een strategisch partnerschap aangekondigd. De drie zullen voortaan de L-Mount lensvatting gebruiken die door Leica werd ontwikkeld.

1

Leica Camera AG, Panasonic en Sigma zullen voortaan full-frame systeemcamera’s en objectieven met L-Mount lensvatting ontwikkelen en op de markt brengen.
De L-Mount werd door Leica geïntroduceerd als lensvatting voor de Leica T systeemcamera. Ook de full-frame systeemcamera Leica SL gebruikt deze lensvatting.

Leica SL
De Leica SL gebruikt de L lensvatting

De L-Mount wordt gekenmerkt door een diameter van 51,6 millimeter, een korte registerafstand van 20 millimeter en elektronische contacten voor de communicatie tussen lens en camera.

De drie merken behouden hun eigenheid en hun individuele ontwerpfilosofie. Het gebruik van de L-Mount zorgt er wel voor dat camera’s en objectieven onderling combineerbaar worden. Op dit moment gebruiken de Leica T, TL, CL en SL reeds deze lensvatting.

Panasonic kondigt alvast twee camera’s met L-Mount aan. De LUMIX S1R en S1 krijgen een nieuw ontwikkelde beeldsensor met respectievelijk 47 en 24 effectieve megapixels, kunnen video opnemen in 4K-resolutie met een framerate van 60/50 fps  en bieden Dual I.S. beeldstabilisatie. Panasonic gaat ook eigen objectieven uitbrengen, waaronder een 50 mm/F1.4, 24-105 mm standaardzoom, en een 70-200 mm telezoom.

Sigma zal geen nieuwe camera’s met zijn eigen SA-lensvatting meer op de markt brengen, en werkt aan een full-frame camera met L-lensvatting en Sigma’s unieke Foveon-sensor. Sigma zal ook alle Art-objectieven met vaste brandpuntsafstand in L-versie uitbrengen. Er komen ook adapters om Sigma-objectieven met Sigma SA en Canon EF-lensvatting op de L-lensvatting te gebruiken. Samen met de reeds bestaande adapters voor Sigma PL en Leica M lensvatting zorgt dat voor een zeer groot aantal inzetbare objectieven.

1 REACTIE

  1. Dit zou wel eens een prachtige camera kunnen gaan worden. Wat mij betreft mag het een toestel zijn dat optimaal beeld levert bij ISO100. De techniek zoals die gebruikt werd in de DPX Merrill serie vind ik heel erg mooi en ik hoop dat er niet teveel gesleuteld wordt aan de techniek om maar een beter dynamisch bereik en minder beeldruis te krijgen. Dit gaat mogelijk ten koste van andere eigenschappen zoals detail, kleurweergave en (micro)contrast, welke naar mijn mening simpelweg fantastisch zijn in de Merrill serie. Er ontstaat maar al snel een middelmatig mainstream product. Leuk voor de snelle kiekjes, maar niet voor mensen die de tijd nemen voor een foto en geen mensen fotograferen bij kaarslicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam