Een van de verrassendste aankondigingen op photokina 2018 was de L Mount alliantie van Leica, Panasonic en Sigma. Focus sprak met Yosuke Yamane, Division President, Imaging Network Business Division van Panasonic. Yamane-san staat aan het hoofd van de Lumix-cameradivisie van Panasonic en heeft zelf meerdere patenten op zijn naam. Hij is dus de aangewezen persoon om te anwoorden op onze vraag: waarom besloot Panasonic samen te werken met Leica en Sigma?
Yosuke Yamane: “Ik zelf wou eigenlijk al acht jaar geleden een full-frame systeemcamera maken. Maar toen was de drempel voor Panasonic om als eerste zo’n toestel op de markt te brengen te hoog. Er waren niet alleen technische uitdagingen; onze reputatie als cameramerk was nog onvoldoende gevestigd – de merknaam Lumix bestaat pas sinds 2001 – en ook de ondersteuning was nog niet toereikend.
“Vijf jaar later bracht Sony dan de eerste systeemcamera met full-framesensor uit, de Alpha 7, en daarmee vielen heel wat bezwaren weg. En twee jaar geleden stelden we vast dat er voor ons geen technische hinderpalen meer waren om een toestel met full-framesensor te maken.
“Maar voor het slagen van dit gloednieuwe systeem zou het belangrijk zijn dat onze klanten vanaf dag 1 konden kiezen uit voldoende objectieven. Daarom besloten we op zoek te gaan naar partners. In januari vorig jaar benaderden we Leica, en in februari begonnen de gesprekken met Sigma. Met Leica werken we al 17 jaar samen, en de voorbije vier jaar is die samenwerking op technisch vlak heel diep. Daarom vonden we dat we hun L Mount moesten gebruiken voor een full-frame. Sigma heeft de voorbije jaren een heel aantrekkelijke reeks van uitstekende objectieven ontwikkeld en op de markt gebracht. Ik heb heel veel respect voor de filosofie en de inspanningen van hun president, Yamaki-san. We dachten dat als we Sigma mee aan boord konden nemen, de waarde van de L Mount nog zou toenenen. Zowel Leica als Sigma geloofden dat een alliantie rond de L Mount een goede synergie zou opleveren. En dat heeft geleid tot onze gezamenlijke aankondiging op photokina.”
Tien jaar geleden kondigden Panasonic en Olympus op photokina de Micro Four Thirds alliantie aan. Waarom is Olympus er vandaag niet bij?
Yosuke Yamane: “Onze alliantie met Olympus, nu 10 jaar geleden, had een heel ander doel. We wilden lichte, kleine camera’s ontwikkelen om een alternatief te bieden voor de zware, logge spiegelreflexcamera, en toch toelaten om objectieven te verwisselen. De ambitie die wij hadden liep volledig parallel met die van Olympus. Vandaag praten we over een full-framecamera, en dat is waarschijnlijk niet de richting die Olympus uitwil.”

Waarom zijn gewicht en grootte minder belangrijk voor een full-framecamera?
Yosuke Yamane: “Een mirrorless camera hoeft niet noodzakelijk klein te zijn. We vinden het belangrijker dat een camera aangepast is aan het gebruik. Een grotere camera geeft de gebruiker een gevoel van stevigheid, van betrouwbaarheid. En het hangt er ook van af waarmee je vergelijkt: kijk eens naar de camera’s die in de cinema-industrie of bij tv-broadcasts gebruikt worden, die zijn pas log en zwaar. Onze full-frame systeemcamera gaat dezelfde kwaliteit leveren maar in een veel kleinere behuizing. Dat is revolutionair.”
Beperkt de samenwerking zich tot de lensvatting, of gaan jullie ook andere technologie delen, zoals 4K Photo of Panasonics Depth from Defocus autofocustechnologie?
Yosuke Yamane: “De alliantie gaat alleen over de L Mount: de lensvatting en de elektronische communicatie tussen de lens en de camera. Elke partner zal zijn eigen technologie gebruiken om zijn camera’s te onderscheiden. Sigma bijvoorbeeld heeft de Foveon sensortechnologie, en Leica gebruikt de L Mount zowel voor full-frame als voor APS-C.”
In smartphonefotografie speelt artificiële intelligentie (AI) een steeds grotere rol, bijvoorbeeld bij onderwerpherkenning. Ziet u dat ook bij fotocamera’s gebeuren?
Yosuke Yamane: “AI kan daar zeker helpen. Neem nu autofocus: om correct scherp te stellen moet je drie problemen oplossen. Ten eerste moet je weten waarop je wil scherpstellen. Ten tweede moet je de afstand kennen tussen dat onderwerp en de camera. En ten derde moet de camera accuraat scherpstellen op die afstand. Om het tweede probleem op te lossen gebruiken wij onze Depth from Defocus autofocustechnologie. Het derde probleem lossen we op door contrastdetectie op de sensor. Maar het eerste probleem, daar kunnen we AI en deep learning inzetten. De camera kan bijvoorbeeld een gezicht herkennen, en dan op de pupil scherpstellen. Of als je een vogel in vlucht fotografeert die vogel herkennen en blijven volgen. Er is dus zeker een rol voor AI.”
Panasonic heeft aangekondigd dat de Olympische Spelen in Tokio in 2020 gefilmd zullen worden in de ultrahoge 8K resolutie (7680 × 4320 pixels, of vier keer meer dan 4K, nvdr). Kijkt Panasonic al verder dan dat, naar 16K bijvoorbeeld?
Yosuke Yamane: “We willen eerst zien hoe de 8K content gebruikt zal worden. Op basis daarvan zullen we beslissen. We hebben daar zelfs intern nog niet over gepraat, het is dus veel te vroeg om daar verklaringen over af te leggen. Laat ons eerst afwachten hoe 8K het doet.”