Marloes Heineke – A.I.? Leila!

0
Marloes Heineke
© Marloes Heineke

Sinds de geboorte van haar dochter Leila (2003) legt fotograaf (en beeldredacteur NRC/Parool) Marloes Heineke de reis vast, die haar dochter aflegt naar volwassenheid. Tijdens het selecteren van foto’s voor een tentoonstelling, stuitte ze op bestanden, die gemuteerd waren of die muteren zodra zij ze openden. De harde schijf van 2018 blijkt geen safe space voor haar beelden.

Met het nemen van een foto vangt Marloes Heineke Leila’s ontwikkeling. Een foto houdt een moment in leven. Maar tussen het moment dat Marloes het moment met de camera had bevroren en het openen zes jaar later waren verschuivingen, verkleuringen en lege vlakken in het beeld op getreden. Onder een explosie aan kleuren, strepen, lagen en verplaatste lichaamsdelen ontdek je echter nog steeds Leila’s blik en de foto zoals Marloes hem heeft bedoeld. “Met de selectie van de foto’s uit 2018 heb ik gekozen alsof ze onveranderd zijn. En om verdere verandering/mutatie tegen te gaan, maak ik de foto dus eigenlijk opnieuw nu met de onbedoelde toevoeging die een fout in de software erop los heeft gelaten. Dit keer als schermafbeelding van een voorvertoning, want elke keer als ik een bestand opnieuw open is er weer iets veranderd en zijn er meer delen van het beeld verdwenen. Het werk roept de vraag op; Zijn er in mijn herinnering ook verschuivingen, verkleuringen en stukken verdwenen? Het antwoord is natuurlijk – ja -, maar als dat zo is, zijn de verminkte foto’s dan geen betere verbeelding van een herinnering, dan een foto die intact is gebleven?”

Marloes Heineke
© Marloes HeinekeBij de tentoonstelling verschijnt ook het in eigen beheer uitgegeven gelijknamige boek A.I.? Leila!  Het boek is verkrijgbaar in de Engelbewaarder en via de Instagrampagina van Marloes Heineke.

De tentoonstelling opent 3 juli en is te zien tot en met 4 september in De Engelbewaarder, Kloveniersburgwal 59, Amsterdam

Ook in deze periode te zien: Lonneke van der Palen bij Museum JAN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam