Lonneke van der Palen bij Museum JAN

0
Lonneke van der Palen
Thirsty Solandra, 2024 © Lonneke van der Palen

In de foto’s van Lonneke van der Palen zijn alledaagse objecten de hoofdrolspelers: van een bestekhouder, een onrijpe paprika en een wasknijper tot een fles zonnebrandcrème of lichaamsdelen in close-up. Ze kiest haar onderwerpen zorgvuldig, herschikt, vergroot, voegt toe of haalt juist weg en filtert de ruis eruit. Dat resulteert in composities waarin vorm, kleur en licht zich weloverwogen tot verhouden. Hoewel alles is geënsceneerd, doen haar beelden heel realistisch aan.

Lonneke van der Palen
Fluid, 2022 © Lonneke van der Palen

In Museum JAN is een selectie te zien uit ruim tien jaar werk, vaak in serie gemaakt of met terugkerende thema’s. Zo fotografeerde Lonneke van der Palen talloze objecten letterlijk van twee kanten: bij het creëren van de exact juiste positionering deed ze dat ook diametraal van de andere kant. Samen vormen die twee beelden als het ware een driedimensionaal beeld. In de serie Please Sit on Me fotografeerde ze gewone witte plastic tuinstoelen op verschillende plekken in de wereld. Ze bracht deze stoelen zo in beeld dat het bijna personages worden – die soms een langer leven hebben dan wij mensen. Andere objecten krijgen door haar benadering juist een dromerige, poëtische uitstraling, zoals de jerrycans die ze voortdurend tegen het lijf loopt en vervolgens besluit te fotograferen.

Lonneke van der Palen
Green Guardian, 2024 © Lonneke van der Palen

Al staat elk beeld op zichzelf, Lonneke van der Palen voegt in de tentoonstelling extra betekenis toe door te spelen met  verrassende combinaties op de muur en daar nieuwe titels bij te bedenken. Zoals ze zelf vaak associatief te werk gaat met de voorhanden middelen, zo presenteert ze haar beelden ook in de tentoonstelling. Door oud en nieuw werk, vastgelegd in de studio of op locatie, naast elkaar te presenteren ontstaan intrigerende en onverwachte verbindingen. Niet alleen voor de kunstenaar zelf maar ook voor de bezoeker: iedereen heeft zijn eigen associaties, maakt zijn eigen verhalen.

Lonneke van der Palen
21 juni t/m 29 sep
Museum JAN
Dorpsstraat 50, Amstelveen

Ook in deze periode te zien: Gilleam Trapenberg – Playa

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam