Rijksmuseum: Express Yourself 

0
Rijksmuseum
Babsi (14 jaar), 1980-1982 © André Bogaerts

In de expositie Express Yourself, te zien in het Rijksmuseum, geven Gerard Wessel en André Bogaerts een unieke inkijk in de jeugdcultuur van 1981 tot 2012. Van bruisende expressiviteit in het uitgaansleven op Wessels foto’s, tot intieme portretten van tieners op de drempel van volwassenheid door Bogaerts.

Rijksmuseum
Tea Dance-party, RoXY, Amsterdam, 25 september 1994 © Gerard Wessel

Gerard Wessel (1960) ziet zichzelf als straatfotograaf, wat een ruim begrip is. Hij fotografeerde onder anderen de Wallen, de stadsnomaden, de zwervers, de pleinen, het Vondelpark, het Waterlooplein, de jeugdcultuur in het algemeen en het extravagante nachtelijke uitgaansleven. De foto’s in deze expositie zijn grotendeels in Amsterdam gemaakt, in een cirkel van nog geen kilometer rondom zijn huis. Wessel werkte jarenlang voor het weekblad Nieuwe Revu, waarin veel van zijn jongerenfoto’s gepubliceerd werden.

Rijksmuseum
New Wave Gothic Night, Sater, Leidschendam-Voorburg, 1994 © Gerard Wessel

André Bogaerts (1955-2022) fotografeerde Amsterdamse leerlingen op de middelbare school, het IVKO, waar hij fotografieles gaf. In 1982 publiceerde Vrij Nederland er 17 van. In de bijbehorende interviews door Odette de Bont vertellen de scholieren over hun kledingstijl en -keuzes: “Het enige moment dat ik kleding niet belangrijk vind, is eigenlijk als ik ga slapen.”

Mario (16 jaar), 1981-1982. © André Bogaerts

Express Yourself
16 feb t/m 9 jun
Rijksmuseum
Museumstraat 1, Amsterdam

Ook nu te zien in Amsterdam: Kadir van Lohuizen – Food for Thought

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam