Vincent Mentzel – fotograaf van de macht

0
Portret van GroenLinks-politicus Femke Halsema, 13 december 1997 Collectie Vincent Mentzel

Deze expositie, met niet eerder getoonde beelden van Vincent Mentzel in combinatie met werk van drie hedendaagse fotografen, toont een nieuwe kijk op de vrijheid van beeld.

Vincent Mentzel werkte vanaf eind jaren zestig voor NRC Handelsblad en bepaalde lange tijd het gezicht van de krant. Hij werd in die jaren de ‘fotograaf van de macht’ genoemd en mag beschouwd worden als de nestor van de Nederlandse nieuwsfotografie. De tentoonstelling, met portretten, reportages en reisimpressies, put uit het analoge werk van Vincent Mentzel en geeft een ruimeinternationale blik in de thema’s vrijheid, democratie en macht. Demonstraties op het Binnenhof, maar ook op de Coolsingel en de Dam. Boze boeren, strijdlustig zorgpersoneel, anti-kernwapenbetogers, protesterende studenten op het Tienanmenplein in Peking, maar ook slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust die streden voor de berechting van oorlogsmisdadiger Pieter Menten.

Vincent Mentzel
Minister-president Joop den Uyl na afloop van de EEG-top in Luxemburg in het regeringsvliegtuig met rechts RVD-directeur Gijs van der Wiel en Raadsadviseur Joop Merkelbach, man links onbekend, 2 april 1976. Collectie Vincent Mentzel
Willy Brandt , SPD-politicus en oud-bondskanselier van Duitsland, 1990. Collectie Vincent Mentzel

Marieke van der Velden heeft dezelfde fascinatie voor het nieuws als Vincent Mentzel en reisde de afgelopen jaren meer dan vijftig keer de wereld over. Ze toont foto’s van Childeren of the Layrinth, een innovatief project van Van der Velden en filmmaker Philip Brink. Hierin tonen zij dat de liefde van ouders voor hun kinderen, ook als zij op de vlucht zijn, universeel is.

Joris van Gennip is een van de jongste Nederlandse nieuwsfotografen die juist het activisme op zoekt. Hij volgde en fotografeerde corona- en Black Lives Matter-demonstraties. Zijn foto´s laten zien hoe dicht van Gennip zich bij deze protesten had gepositioneerd.

Vincent Mentzel
Zorgpersoneel demonstreert samen met patiënten op het Binnenhof bij de Tweede Kamer voor meer inkomen, Den Haag, 20 april 1989. Collectie Vincent Mentzel

Aan de portretten van Merlijn Doomernik is te zien, zeker in vergelijking met die van Mentzel, hoe de portretfotografie is veranderd. Enscenering speelde in de jaren zeventig, tachtig nagenoeg geen rol en is vandaag de dag veelal de basis.

Vincent Mentzel – fotograaf van de macht
t/m 9 jan 2022
Museum Hilversum
Kerkbrink 6, Hilversum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam