Films Ed van der Elsken op de Eye Film Player

0
summer school
Ed van der Elsken tijdens opnamen van 'De verliefde camera', Edam, 1970 - © Ed van der Elsken/ Nederlands Fotomuseum

In samenwerking met de erven Van der Elsken en het Instituut voor Beeld en Geluid presenteert Eye de belangrijkste films van fotograaf/filmer Ed van der Elsken op de Eye Film Player. De films zijn opnieuw gedigitaliseerd en voor het eerst online te zien in HD kwaliteit. 

Ed van der Elsken (1925-1990) was het enfant terrible van de Nederlandse fotografie en heeft een onuitwisbaar stempel gedrukt op de geschiedenis van de fotografie in Nederland. Zijn werk kenmerkte zich door zijn eigenzinnige wijze van werken en persoonlijke stijl, instinctief en onconventioneel, en een grote betrokkenheid bij het onderwerp. In zijn belangrijkste films lopen fotografie, film en privé volledig in elkaar over. In deze autobiografische films, van Welkom in het leven, lieve kleine uit 1963 tot zijn laatste film Bye (1990) heeft hij de camera op zijn gezin en zichzelf gericht. Van der Elsken ‘bezingt’ het leven, de liefde en – in Avonturen op het land (1980) – de natuur en het buitenleven. Net als in de meer dan twintig fotoboeken die hij tijdens zijn leven zou maken, stelde film hem in staat beelden naast elkaar te zetten, sequenties te maken, de denkbeeldige ruimte tussen de foto’s te laten spreken. Het directe geluid van de filmopnames en zijn geïmproviseerde commentaar zijn een onlosmakelijk deel van zijn films. De microfoon is voor Ed van der Elsken de audio-equivalent van de fotocamera.
 
Ed van der Elsken maakte zijn films veelal voor de televisie. Na zijn dood groeide de aandacht voor zijn films. Eye Filmmuseum conserveerde zijn films en organiseerde in 1997 een uitgebreid retrospectief. Ook door de heruitgave van zijn fotoboeken en het uitbrengen van zijn films op dvd groeide de belangstelling voor de films van Van der Elsken. Om zijn films optimaal te ontsluiten vonden Eye en de erven Van der Elsken het tijd dat de films in de beste mogelijke kwaliteit online beschikbaar zouden komen op het digitale platform van Eye, de Eye Film Player. De belangrijkste films van Van der Elsken zijn te zien in nieuwe digitale masters en zorgvuldig kleurgecorrigeerd.

De selectie van films, lang en kort, laten het filmwerk van Van der Elsken in al zijn facetten zien: Verliefd op Amsterdam Vier films over Amsterdam (1960-1967); Karel Appel & Dylaby Drie korte kunstdocumentaires (1961-1967); Welkom in het leven, lieve kleine (1963); De verliefde camera (1971); Death in the Port Jackson Hotel (1972); Avonturen op het land (1980); Een fotograaf filmt Amsterdam (1982); Bye (1990).

Bekijk de films hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam