Rabo Photographic Portrait Prize 2022

0
Rabo Photographic Portrait Prize 2022
© Wouter le Duc, Daniëlle Zawadi, 2022

Op 30 november is de Rabo Photographic Portrait Prize 2022 bekend gemaakt.  Wouter le Duc wint de prijs met zijn portret van schrijfster Daniëlle Zawadi. De Rabo Photographic Portrait Talent 2022 gaat naar Laura Chen met haar serie Words From Dad.

De Talentprijs en de Rabo Photographic Portrait Prize worden door Dutch National Portrait Gallery uitgereikt om aandacht te vestigen op de brede traditie van Nederlandse portretkunst in de fotografie. Het portret van schrijfster Daniëlle Zawadi (1999) werd door Wouter Le Duc (1989) gemaakt in landhuis Oud-Amelisweerd in Bunnik, waar Zawadi deelnam aan een talentontwikkelingsprogramma voor jonge schrijvers.
Le Duc: ’In mijn ontwikkeling als fotograaf zijn er altijd specifieke portretten geweest die een volgende stap markeren – dit is er een van. Met Daniëlle had ik een natuurlijk klik en tijdens het maken van dit portret voelde ik de ruimte en mogelijkheid om een volgende stap te zetten qua lichtgebruik’.
De jury: ‘Een bijzonder portret misschien wel doordat het juist zo subtiel is. Pas na wat langer kijken ontvouwt het zich helemaal aan ons. De fotograaf laat ons -letterlijk en figuurlijk- heel dichtbij de geportretteerde komen. (…)’

Onder voorzitterschap van Verily Klaassen (Hoofd Kunstzaken Rabobank) stelde de jury uit zevenhonderd portretten een longlist samen van negentien portretten. Daaruit werden vijf portretten op de shortlist geplaatst. Le Duc ontvangt een geldprijs van € 10.000 euro en wordt opgenomen in de kunstcollectie van de Rabobank.

Rabo Photographic Portrait Prize 2022
© Laura Chen, Tek Suan Chen (also known as ‘Peter’), from the series Words From Dad, 2021

Rabo Photographic Portrait Talent
Voor de vijfde keer is er dit jaar een prijs voor fotografietalent. Onder talent wordt verstaan: studenten fotografie of afgestudeerden en autodidacten die korter dan vijf jaar actief zijn als professioneel fotograaf. Uit ruim 130 inzendingen werden tien portretseries geselecteerd voor de longlist. De jury plaatste drie series van talenten op de shortlist. De winnaar die een geldprijs ontvangt van € 2.500.

De serie Words From Dad  van Laura Chen (1997) werd uit ruim 130 ingezonden portretseries gekozen. De serie vertelt het verhaal van Chens grootvader Tek Suan Chen, die zij zelf nooit heeft gekend. Haar grootvader kwam van China naar Nederland en moest zich aanpassen aan een nieuwe cultuur. Chen laat in haar fotomontages de Chinese en Nederlandse cultuur versmelten tot een nieuwe identiteit door meerdere familieportretten aan elkaar te naaien. Jury: ‘(…) Knap hoe oude foto’s en tijdloosheid samengaan in dit werk.’

Tentoonstelling
De shortlistportretten van de Rabo Photographic Portrait Prize 2022 zijn nog tot en met 11 februari 2021 tentoongesteld in de ruimte van de Rabo Kunstcollectie in het Depot van Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Ook van de talentseries wordt een portret uit de serie getoond.

www.dutchnationalportrait.gallery

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam