Shortlist Rabo Photographic Portrait Prize

Op 30 november 2022 wordt de Rabo Photographic Portrait Prize & Talent uitgereikt in Depot van Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Daar zullen ook de shortlistportretten van de Rabo Photographic Portrait Prize tentoongesteld worden vanaf 5 november 2022. Van de talentseries zal tenminste een portret uit de serie worden getoond. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen ook stemmen op hun favoriet. De winnaar van de publieksprijs zal ook op 30 november bekend gemaakt worden.

0
Rabo Photographic Portrait Prize
© Wouter le Duc, Daniëlle Zawadi, 2022

De Rabo Photographic Portrait Prize wordt jaarlijks uitgereikt aan de maker van het beste fotoportret van het afgelopen jaar. De prijs wordt toegekend door Dutch National Portrait Gallery in samenwerking met de Rabobank, om aandacht te vestigen op de brede traditie van Nederlandse portretkunst in de fotografie. Eerdere winnaars van de portretprijs zijn Koos Breukel, Stephan Vanfleteren, Gerard Wessel, Annaleen Louwes, Sander Troelstra, Jitske Schols, Sarah Mei Herman, Sanne Donders, Martijn van de Griendt en Robin de Puy, die de prijs twee keer won. Ook dit jaar is er een prijs voor portretfotografie talent. Eerder wonnen Peggy Kuiper, Annabel van Royen, Colette Lukassen en Bram Engelaar deze prijs. 

De winnaar van de Rabo Photographic Portrait Prize 2022 ontvangt 10.000 euro en wordt opgenomen in de kunstcollectie van de Rabobank. Daarnaast wordt het winnende werk mogelijk aangekocht door een andere grote internationale kunstcollectie. De winnaar van de Rabo Photographic Portrait Talent 2022 ontvangt 2.500 euro en wordt mogelijk aangekocht. De winnaar van de publieksprijs ontvangt 1.000 euro.

SHORTLIST PRIZE 2022

Rabo Photographic Portrait Prize
© Eva Roefs, Maxi, uit de serie Studio Trompettersteeg, 2021

Eva Roefs (1993) fotografeerde Maxi – vernoemd naar koningin Máxima- in haar studio bij de Trompettersteeg. Maxi is een creatieve jonge vrouw die op dat moment bij een plaatselijke supermarkt werkt. Zes maanden lang zocht Roefs haar modellen rondom het smalste steegje van Amsterdam. Met een analoge 4×5 inch camera legde ze tijdens de pandemie in alle rust haar buurtgenoten vast; maar liefst 70 portretten van mensen die wonen en werken op de Wallen, resulterend in het boek Studio Trompettersteeg (2021).

Rabo Photographic Portrait Prize
© Robin de Puy, Savannah, Texas, 2022

Robin de Puy (1986) won al eerder de Rabo Photographic Portrait Prize. Op deze foto is Savannah (18) zwanger van Vivian, haar eerste dochtertje. Ze woont op dat moment in een motelkamer, samen met haar vader, haar twee broers en zussen, twee honden en een hagedis. Het portret is onderdeel van de serie The Receptionist, die De Puy maakte tijdens een rondreis door de Verenigde Staten.

Rabo Photographic Portrait Prize
© Bonnita Postma, Noël, 2021

Bonnita Postma (1959) maakt collages met gevonden portretfoto’s uit verschillende tijdvakken en fotografeert deze. Door met de collagetechniek toe te voegen, weg te laten, te bedekken en te ontdekken ontstaan nieuwe portretten en persoonlijkheden. Identiteit is niet langer gebonden aan stereotypen als geslacht, kleur of leeftijd.

Rabo Photographic Portrait Prize
© Wouter le Duc, Daniëlle Zawadi, 2022

Wouter le Duc (1989) portretteerde schrijfster Daniëlle Zawadi (1999) in landhuis Oud-Amelisweerd in Bunnik. Zawadi volgde een talentontwikkelingsprogramma voor jonge schrijvers: Slow Writing Lab. Le Duc: ‘In mijn ontwikkeling als fotograaf zijn er altijd specifieke portretten geweest die een volgende stap markeren – dit is er een van. Met Daniëlle had ik een natuurlijk klik en tijdens het maken van dit portret voelde ik de ruimte en mogelijkheid om een volgende stap te zetten qua lichtgebruik’.

Rabo Photographic Portrait Prize
© Prins de Vos, Levi, uit de serie Boys Do Cry, 2021

In 2014 startte Prins de Vos de serie Boys Do Cry, met deze foto van Levi rondde hij de serie af in 2021. Het onderwerp is mannelijke kwetsbaarheid via het verhaal van Levi, die kunstenaar, dichter en trans man is. Door (naakte) lichamen te tonen wil De Vos het taboe, het sensationele aspect en de nieuwsgierigheid rondom de anatomie van trans personen laten afnemen en bijdragen aan de emancipatie van trans personen. 

SHORTLIST TALENT 2022
Hossein Fardinfard, serie Game-Changer, 2021
Laura Chen, serie Words from dad, 2021
Sander Coers, serie Blue Mood (Al Mar), 2021/2022

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam