Mens op Zee verlengd!

0
Mens op Zee
Vier Indonesische bemanningsleden van een schip van de SMN in hun hut 1923 © W.D. Duijf Collectie Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum presenteert  Mens op Zee: een fototentoonstelling waarin prikkelende en ontroerende portretten en verhalen laten zien hoe het op-zee-zijn je als mens kan veranderen. Mens op Zee zet de rijke fotografiecollectie van Het Scheepvaartmuseum, aangevuld met bijzondere bruiklenen uit heden en verleden, in de schijnwerpers. De bezoeker wordt ondergedompeld in een veelzijdige – en soms contrasterende – maritieme wereld die raakt aan grotere thema’s als gender, inclusie en migratie. Deze tentoonstelling is een coproductie met Dutch National Portrait Gallery is verlengd tot en met 2 juli 2023.

Mens op Zee
Maly, uit de serie Man at Sea 2004 © Henk Wildschut

In de tentoonstelling tonen vele vormen van fotografie – een medium dat in 180 jaar grote transities onderging – een brede waaier aan persoonlijke verhalen die achter de wereld op zee schuilgaan. Zeevarenden, passagiers, of een eenling op zee: allen reizen van A naar B, bevinden zich tussen twee werelden en varen voorbij de grenzen van het bekende. Het buitengaatse leven gaat hand in hand met vrijheid en transitie, maar ook met sociale structuren en hiërarchie aan boord. Mens op Zee laat zien hoe je je op het water verhoudt tot jezelf, de ander, het schip en de zee en raakt daarmee aan grotere thema’s als gender, inclusie en migratie. 

Mens op Zee
Portret van een Javaans bemanningslid aan boord van de Johan van Oldenbarnevelt in 1938 © Alphons Hustinx Collectie Het Scheepvaartmuseum

Fotografie in de schijnwerpers
Mens op Zee biedt de bezoeker een inkijk in de rijke fotografiecollectie van Het Scheepvaartmuseum – die maar liefst 50.000 objecten bevat – en wordt aangevuld met fascinerende bruiklenen en werk van hedendaagse kunstenaars. Deze werken, waarvan veel nooit eerder tentoongesteld zijn, nemen de bezoeker mee langs fotografie in alle soorten en maten. Van het oudst bekende portret van een Nederlandse zeeman, tot de hedendaagse seascapes van Dolph Kessler en Mischa Keijser, van glasnegatieven met bemanningsleden in alle rangen en standen van stuurman Willem Dirk Duijf, tot een immersieve beeldinstallatie van de dia’s van solozeiler Herman Jansen.

Mens op Zee
Verlengd tot en met 2 juli 2023
Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam

Meer over deze tentoonstelling lees je in Focus oktober.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam