Huawei Mate 20 Pro

Huawei biedt al smartphones voor rond de 125 euro maar legt zich sinds enige tijd ook toe op high-end modellen met geavanceerde techniek en mogelijkheden. Zoals de Huawei Mate 20 Pro, een smartphone met drie camera’s waaronder eentje met 16 mm ultra-groothoek. Is dit de ultieme smartphone voor de verwende fotograaf?

0
Huawei Mate 20 Pro
Huawei mate 20pro
Huwaei levert ook een onderwaterbehuizing voor de Mate 20 Pro.

De Huawei Mate 20 Pro is een top-of-the-line telefoon met een IP68-afdichting waardoor hij beschermd is tegen stof, zand en water. Dat laatste betekent dat de telefoon niet alleen water resistant is, zodat een regenbui geen probleem is, maar ook waterproof, waardoor zelfs een kort verblijf onder water mogelijk is. Wil je echt onderwateropnamen maken dan heb je de optionele onderwaterbehuizing nodig, die beschermt de Mate tot een diepte van vijf meter.

Extern
De Mate 20 Pro is een platte smartphone met de afmetingen van ongeveer 15,5 x 7,3 cm. Echt langwerpig dus en dat komt door het gebruik van een groot (6,4 inch) scherm met de 19.5:9 verhouding die we de laatste tijd vaker tegenkomen. Huawei heeft de randen rond het scherm zo dun mogelijk gemaakt en omdat de randen (en het beeld) rondlopen heb je het gevoel dat de Mate randloos is. De achterkant is (ook) van glas (noodzakelijk voor het draadloos opladen) zodat aanschaf van een beschermend hoesje aan te bevelen is. Huawei meldt dat de achterkant van een stroeve en vingerafdrukken afstotende coating is voorzien, maar ik vind de Mate nog steeds aan de gladde kant. Standaard zijn de drie bekende Android navigatieknoppen (terug, start en recent) onder in beeld uitgeschakeld en dan is het soms onhandig om een app af te sluiten. Na enig zoeken in de handleiding kon ik het veranderen in het menu.

Scanners
Het scherm is van het oled-type waardoor de kleuren en het contrast zo goed zijn dat een beeld op het scherm vaak (nog) mooier is dan de uiteindelijke opname. Door de toegepaste oled-techniek is de kijkhoek enorm en de helderheid is zo hoog dat je hoogstwaarschijnlijk nooit last zult krijgen van invallend zonlicht. De schermresolutie bedraagt 3120 x 1440 pixels, dat komt neer op maar liefst 538 pixels per inch. De vingerafdrukscanner zit niet aan de achterkant, want de Mate is een van de eerste smartphones waarbij de scanner in het scherm zit. Na het vastleggen van je vingerafdruk kun je de telefoon voortaan met je vinger ontgrendelen. Er zijn meer geavanceerde manieren om de smartphone te ontgrendelen, zoals met 3D-gezichtsherkenning. Hierbij projecteert het systeem tientallen, onzichtbare, infraroodstipjes op je gezicht om een driedimensionale scan met 30.000 punten te maken. Hierdoor is het een veilig systeem, waarmee iemand niet in jouw telefoon kan komen door hem via een foto van jouw gezicht te ontgrendelen.

Vier camera’s
Laten we meteen naar de camerafunctie gaan. De met de Eisa-award voor de beste smartphone van 2018-2019 onderscheiden Huawei P20 Pro, waarvan je de test hier kunt vinden, was al heel bijzonder met zijn drievoudige, samen met Leica ontwikkelde camerasysteem. De Mate 20 Pro is geen slaafse kopie van de P20 Pro, want er is een aantal belangrijke verschillen. Om te beginnen de camera: de Mate heeft (naast de camera aan de beeldzijde) ook drie aparte camera’s, niet onder elkaar geplaatst, maar samen met het led-lampje in een vierkant. Daarboven staat zo klein afgedrukt dat het alleen met een loep te lezen is (maar wel in het bekende Leica-font): Leica Vario-Summilux-H 1:1.8-2.4/16-80 ASPH. Bij de P20 Pro stond hier: Leica Vario-Summilux-H 1:1.8-2.4/27-80 ASPH. Het verschil is dus de groothoekstand van 16 mm in plaats van 27 mm.
De bovengenoemde typeaanduiding is natuurlijk wel misleidend, want het lijkt alsof er een lens met een zoombereik van 16 mm tot 80 mm groothoek in de telefoon wordt gebruikt. Dat is niet zo, maar het werkt in de praktijk echter wel op die manier. Er is een camera met een F1,8/27 mm groothoeklens en een 40 megapixelsensor, een camera met een F2,2/16 mm ultragroothoek en een 20 megapixelsensor en de derde camera heeft een F2,4/80 mm telelens plus een sensor met acht miljoen pixels. Alles omgerekend naar full-frame. De Mate fotografeert en filmt overigens altijd met de grootste opening, er is zoals gebruikelijk geen variabel diafragma. De monochrome camera van de P20 Pro is verdwenen.

To zoom or not to zoom
Als fotograaf ben je waarschijnlijk geneigd om meteen de 40 megapixelresolutie in te schakelen, maar dan kun je alleen fotograferen met de 27 mm groothoek. Zet de resolutie daarom gewoon op 10 megapixel en je kunt – door het uit elkaar bewegen van twee vingers of via de zoomschuifbalk – zoomen van 16 mm ultragroothoek via de standaardinstelling 27 mm tot 80 mm tele (alles omgerekend naar full-frame), waarna de zoom traploos op digitaal overschakelt. Je kunt dan tot 270 mm zoomen met het onvermijdelijke beeldverlies dat bij digitaal zoomen hoort. Om dat te vermijden kun je beter op één van de drie stipjes rechts in beeld klikken; je kiest dan tussen 16 mm, 27 mm en 80 mm. Het is wel jammer dat je de digitale zoom niet uit kunt schakelen bij het traploos zoomen. Je moet er nu op letten dat de zoom niet voorbij 3x (= 80 mm) komt. De ultragroothoek is ook te gebruiken voor macro, je kunt scherpstellen van 2,5 cm.

Mogelijkheden
De bediening van een fotograferende smartphone is behoorlijk afwijkend van een ‘echte’ camera. Daar bedoel ik niet direct mee dat er weinig mogelijkheden zijn, maar wel dat ze anders werken en vaak anders aangeduid worden. Het is daarom jammer dat Huawei niet standaard een handleiding bij deze veelzijdige smartphone levert, hoewel ik hem wel vond op internet. Deze Nederlandstalige handleiding is redelijk uitgebreid, hoewel niet alles besproken wordt en hij geschreven/vertaald is door iemand zonder kennis van fotografische termen.

Druk je in de basisfotostand op de menuknop dan kun je kiezen uit een aantal modi, zoals de al genoemde resolutie: 40 mp, 10 mp (4:3 verhouding), 7 mp (1:1) en 6 mp (18,9:9). Verdere functies in deze basismodus zijn bijvoorbeeld het toevoegen van een watermerk (Huawei Mate 20 Pro Leica Triple Camera| AI) of rasters zoals voor de regel van derden, zelfontspanner (2, 5 of 10s) en spraak- en glimlachbesturing. In de pro-modus vind je weer andere instellingen, zoals de lichtmeetmethode (matrix, cemtrum en spot), de gevoeligheid (auto, ISO 50-102.400), sluitertijdvoorkeuze (30s – 1/4.000), lichtmeetcorrectie (+/- 4), scherpstelling (AF-S, AF-C en MF) en witbalans (ook in Kelvin). Behalve de ultrahoge gevoeligheid is ook de mogelijkheid om in raw/dng te werken opvallend, uiteraard alleen in de Pro-modus.

Huawei mate 20 pro
De Mate kan het gezicht ook tijdens het filmen herkennen en tegen een onscherpe of zwart-witte achtergrond weergeven. (screenshot)

4K-resolutie
Klik op ‘meer’ en je kunt gebruik maken van extra functies zoals HDR, panorama en timelapse dat helaas vertaald is als ‘tijdsverloop’. Je kunt hier ook een uitgebreid watermerk toevoegen, zoals je locatie, de datum of het weer. Deze watermerken staan echter vaak midden in je beeld. Bij slow motion kun je filmen met een framerate van 120 fps (1080p) en 240 of 960 fps (beide 720p).

Nu we het toch over video hebben, de Mate heeft een resolutie van 720p tot en met 4K. Een aantal van deze resoluties zijn geoptimaliseerd voor afspelen op het lange scherm, zoals 2560 x 1080 en 1680 x 720. Je kunt tijdens het filmen ook foto’s maken en die worden – ongeacht de videoresolutie – altijd in 8 mp gemaakt. De Mate 20 Pro is de eerste smartphone waarbij de portretmodus ook bij video werkt. De camera kan het gezicht herkennen en tegen een onscherpe of zwart-witte achtergrond weergeven.

Huawei
Tot ISO 1600 zijn de beelden bruikbaar.

Beeldkwaliteit
De foto- en filmkwaliteit is uitstekend bij voldoende licht, maar binnen bij sfeerlicht merk je dat details worden weggepoetst door de ruisonderdrukking. Toch zijn de beelden tot ISO 1600 nog bruikbaar op smartphone-niveau (mailen, Facebook, Instagram). Het led-lampje (in de handleiding heel optimistisch ‘flits’ genoemd) reikt zoals gebruikelijk maar tot ongeveer een meter. Positief is dan weer dat je niet snel bewegingsonscherpte hebt dankzij de goede lichtsterkte, de beeldstabilisatie en de hoge gevoeligheid. Het (zoom)systeem van de drie lenzen werkt uitstekend maar zelf gebruikte ik vooral de drie aparte brandpunten.

Huawei
In de portretmodus wordt de achtergrond onscherp gemaakt.

Leica
Of het nu aan de samenwerking met Leica heeft te maken weet ik niet, maar functies als de lichtmeting en de witbalans werken echt perfect. De autofocus levert mits er voldoende licht is constante resultaten, bij minder licht zit de scherpte er soms wel eens iets naast. De camera heeft een speciale processor voor de AI-functie waarbij maar liefst 1500 scènes worden herkend. In de portretmodus kun je opnamen met een onscherpe achtergrond maken. De camera herkent het gezicht en blurt de achtergrond, waarbij opvalt dat de software het soms moeilijk heeft op de scheiding tussen scherp en onscherp, bijvoorbeeld bij de haarlokken van het model. Je kunt ook een onscherpe achtergrond krijgen door met diafragmavoorkeuze te werken en dat valt het op dat de grootste opening bij elke lens F0,95 bedraagt in plaats van F1,8; F2,2 en F2,4! Mysterieus…

Nieuwe standaard
Huawei is een grote speler (wereldwijd na Samsung op de tweede plaats wat betreft verkochte smartphones) en denkt daarmee ook nieuwe standaarden te kunnen introduceren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de NM-card, een door Huawei (samen met Toshiba) ontwikkelde geheugenkaart. Het kaartje is 45% kleiner dan een standaard microSD-kaartje en net zo klein als een nano sim-kaartje (vandaar de naam Nano Memory) waardoor hij in het slot voor het tweede sim-kaartje past. Hoewel het natuurlijk te prijzen is dat je het geheugen van een smartphone uit kunt breiden – iPhone-gebruikers vragen er al jaren om – is het toch jammer dat er weer een nieuwe standaard bij moet komen. Als zo’n NM-kaartje binnenkort door andere fabrikanten wordt toegepast en voor dezelfde lage prijzen als microSD wordt geleverd hoor je ons niet meer, maar dat is afwachten. De Mate kan overigens kaartjes van maximaal 256 GB aan. Je hoeft overigens niet meteen op zoek naar een NM-kaartje, want de camera heeft een ROM-geheugen van 128 GB, waarvan 107 GB overblijft voor opslag en apps. De jpg-bestanden zijn gemiddeld 4 MB groot, dus reken maar uit. Overigens is het RAM-geheugen van 6 GB ook fors waardoor deze op Android 9 Pie draaiende smartphone – mede door de krachtige processors – razendsnel reageert.

Ultrasnel opladen
De Mate beschikt over een vast ingebouwde accu met een enorme capaciteit van 4200mAh en een uitgekiend AI powermanagement. Je hoeft de telefoon hoogstwaarschijnlijk niet elke dag op te laden, maar als dat wel het geval is hoef je niet uren te wachten. Door het inzetten van (4Ah) SuperCharge-technologie is de Mate in 30 minuten tot 70% opgeladen via de meegeleverde kabel plus lader. Het lijkt af te raden om deze snellader voor een andere smartphone te gebruiken. Draadloos opladen kan via een optionele draadloze oplader en je kunt zelfs andere smartphones of oordopjes (met de draadloze Qi-techniek) opladen door ze gewoon op de Mate te leggen.

Conclusie
De Huawei Mate 20 Pro heeft een verkoopprijs van 999 euro en dat is natuurlijk een behoorlijk bedrag. Vergeleken met high-end smartphones met vergelijkbare mogelijkheden en specificaties loopt Huawei echter wel in de pas. De Mate biedt uitsluitend innovatieve technieken en materialen, zoals de vingerafdrukscanner in het scherm, de 3D-gezichtsscanner, de snellaadfunctie en uiteraard de camerasetup met drie Leica-lenzen van 16, 27 en 80 mm. De foto- en filmopnamen zijn uitstekend en de vele mogelijkheden interessant, waardoor deze smartphone zeker interessant is voor de veeleisende vrijetijdsfotograaf.

Huawei
Een opname met de 16 mm groothoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam