Sander Fennema over zijn Instagram account

Instagram, de app waarmee je foto’s en korte video's kunt bewerken en delen, is een van de populairste sociale netwerken van dit moment. Sander Fennema toont zijn foto’s en vertelt over hoe hij met het platform bezig is.

0
Sander Fennema
© Sander Fennema

Kun je iets over jezelf vertellen?
“Ik ben Sander Fennema, 27 jaar en werkzaam als productontwerper bij Sunshower, een bedrijf voor medische apparatuur. Mijn vrije tijd besteed ik bij voorkeur aan wielrennen, koken, eten en fotograferen. Ik begon eigenlijk net steeds meer te fotograferen toen Instagram in de App Store verscheen, inmiddels zo’n acht jaar geleden. Ik noem mezelf een enthousiaste amateurfotograaf.”

Welke onderwerpen fotografeer je?
“Voornamelijk stadsgezichten en natuur. Dat trekt mij het meest, en dit zijn ook de omgevingen waarin ik me het liefst bevind.”

Sander Fennema
© Sander Fennema

Waar fotografeer je mee?
“Voor Instagram gebruik ik enkel mijn iPhone, maar ik heb thuis ook een Fuijfilm X-T1 en een analoge Olympus OM-1 op de plank liggen.”

Bewerk je je foto’s?
“Ja, maar zo min mogelijk. Voor de basic bewerkingen zoals contrast, kleur en kleurtemperatuur gebruik ik Snapseed en voor een subtiel filter Prime.”

Sander Fennema
© Sander Fennema

Hoe lang zit je al op Instagram?
“Volgens mij zit ik bij de eerste honderdduizend gebruikers van Instagram, dus inmiddels bijna acht jaar.”

Hoeveel tijd besteed je aan Instagram?
“Vroeger meer tijd dan me lief was, maar tegenwoordig niet meer dan twintig minuten per dag.”

Sander Fennema
© Sander Fennema

Hoe kom je aan 55,6k volgers?
“Een groot deel van mijn volgers zijn aangehaakt in de tijd dat ik dagelijks postte en actiever was. Het overige deel van mijn volgers heb te danken aan de Suggested Users list. Uiteraard was het in het begin heel interessant om het aantal followers omhoog te zien gaan, maar uiteindelijk zijn de real-life contacten die ik via Instagram heb opgedaan een stuk waardevoller.”

Wat zijn de do’s and don’ts?
“Ik heb zelf altijd proberen te laten zien wat ik zelf interessant vond qua fotografie, en ik heb me laten beïnvloeden door fotografie die me inspireerde. Zoek je eigen stijl en kijk veel om je heen. Maar goed, er zijn wat dat betreft een hoop wegen die naar Rome leiden!”

Sander Fennema
© Sander Fennema

Heb je via je account opdrachten gekregen?
“In de loop van de tijd zijn er zeker wat mooie dingen voorbijgekomen. Workshops, reisjes, hier en daar een product. Twee dingen vind ik altijd belangrijk: je moet zelf achter het product, de dienst en het bedrijf staan, en het moet passen binnen de stijl van je fotografie. En afgezien daarvan wil je van je Instagramprofiel ook geen reclamezuil maken.”

Wie volg je zelf?
“Dat is best een lange lijst, maar als ik iemand moet kiezen is dat @americaisdead. Zijn stijl, de desolate sfeer van zijn onderwerpen en kleurtonen geven me gek genoeg altijd een fijn gevoel.”

Sander Fennema
© Sander Fennema

Mis je een bepaalde functie of mogelijkheid?
“De functie Stories vind ik een mooie toevoeging, maar meer hoeft er wat mij betreft niet in. De eenvoud en de nadruk op foto’s zijn juist waarom ik Instagram graag gebruik.”

Wat zijn reacties die je bijblijven?
“Er is geen specifieke reactie, maar af en toe sturen mensen een blijk van waardering wanneer een bepaalde foto hen doet denken aan een vakantie, moment of plek. Mooi dat iets simpels als Instagram dan toch wat losmaakt bij mensen die je totaal niet kent.”

https://www.instagram.com/sfennema/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam