Clarisse Hahn – Princes of the Streets 

0
Clarisse Hahn
Brune, Sans filtre, 2021 © Clarisse Hahn, Courtesy galerie Jousse entreprise Paris

In Princes of the Streets documenteert de Franse fotograaf Clarisse Hahn een specifieke gemeenschap: die van een groep sigarettenverkopers op de straten van de levendige Parijse buurt Goutte d’Or.

In deze volksbuurt wonen veel mensen van Algerijnse, Marokkaanse en Tunesische komaf. Drie jaar lang observeerde Clarisse Hahn een groep mannen van Noord-Afrikaanse afkomst die ze dag en nacht op straat ziet en wist ze beetje bij beetje hun vertrouwen te winnen. Ze stralen bravoure uit en tonen zich aan de buitenwereld met een stoere en ongenaakbare houding. Zíj regeren over de straat. Deze princes zijn continu op zoek naar potentiële kopers voor hun illegale goederen en tegelijkertijd altijd op hun hoede voor politieagenten in burger.

Clarisse Hahn
Outrage, 2021 © Clarisse Hahn, Courtesy galerie Jousse entreprise Paris

De fotoserie toont straatscenes waarin het gedrag van de sigarettenverkopers een mengeling is van trots en wantrouwen. Daarnaast zijn er talloze persoonlijke ontmoetingen in thuissituaties, waar de mannen naast moedig juist ook teder en kwetsbaar ogen. Ook voegt Clarisse Hahn enkele archiefbeelden toe aan de fotoserie: propagandaposters uit de Eerste Wereldoorlog met soldaten afgebeeld, door Frankrijk gerekruteerd uit Noord-Afrika. Op de posters worden deze mannen als helden geprezen. Ondanks de honderd jaar die haar eigen foto’s scheiden van deze archiefbeelden, ziet Hahn overeenkomsten in houdingen en blikken in de ogen. 

t/m 15 mei te zien in de Kunsthal Rotterdam

Nu ook te zien:
Bill Brandt, The Beautiful and the Sinister, Foam
Maartje Roos – expositie Cultureel Levend Erfgoed, Galerie de Roos van Tudor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam