Bill Brandt: The Beautiful and the Sinister

0
Bill Brandt
Francis Bacon on Primrose Hill, London, 1963, © Bill Brandt/ courtesy of the artist

Foam presenteert The Beautiful and the Sinister, een tentoonstelling van een van de meest geprezen Britse fotografen, Bill Brandt (1904-1983). De tentoonstelling toont de relatie tussen het werk van de fotograaf en de kunst van de Europese avant-garde, in het bijzonder het surrealisme. Brandt had een blijvende fascinatie voor het vreemde. Dit kenmerkt zijn werk, van zijn vroegste foto’s in de jaren dertig, gemaakt toen hij nog een amateur was, tot zijn portretten en naakten in latere jaren. De tentoonstelling in Foam laat zien hoe het sinistere (in het Duits: ‘unheimlich’) zich manifesteert in zowel zijn fotojournalistieke werk als zijn artistieke fotografie.

In zijn werk uit de jaren dertig benadrukte Bill Brandt de sociale ongelijkheid in Engeland in die tijd. Met behulp van zijn familiecontacten slaagde hij erin om de extreme contrasten tussen arm en rijk in de Britse samenleving te visualiseren. Het meest innovatief was Brandt echter in zijn fotografische experimenten met naakten. Deze foto’s hebben een grote symbolische betekenis, veelal gerelateerd aan elementen uit de psychoanalyse en het surrealisme. Denk aan sterke lichtcontrasten en ontsnappingssymbolen zoals schilderijen, spiegels en deuren en ramen. Sterk vernieuwend was ook zijn gebruik van een groothoeklens, waarmee hij het naakt een nieuwe vorm en perspectief gaf.

Bill Brandt
Cuckmere River, 1963 © Bill Brandt/ courtesy of the artist

Hermann Wilhelm Brandt (1904-1983) kwam in Duitsland ter wereld als kind van een Britse vader en een Duitse moeder. In 1931 verhuisde hij naar Engeland waar hij aanvankelijk bekend werd door zijn foto’s van de Britse society. Later maakte hij vervormde naakten, portretten van bekende kunstenaars en landschappen. Zijn werken hebben zowel een maatschappelijk kritische toon als een poëtische kracht. Voor zijn dynamische en sterke landschappen en naakten gebruikte hij vaak groothoeklenzen om vervormde composities te creëren. Bill Brandt wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste Britse fotografen van de 20e eeuw.

Van 18 februari tot en met 18 mei te zien bij Foam, Amsterdam.

Nu ook te zien:
Foto Americain in het Fotomuseum Den Haag
Luc Delahaye – Le Village, Huis Marseille

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam