Canon zet haar traditie van bijzonder lichtsterke portretobjectieven voort in het spiegelloze tijdperk. De nieuwe Canon RF 85mm F1.2L USM is nog groter en zwaarder dan zijn tegenhanger voor spiegelreflexcamera’s, de EF 85mm F1.2L II USM. Daaraan valt niet te ontkomen: een lichtsterkte van F1.2 vergt grote en dus zware lenselementen. De Canon RF 85mm F1.2L USM telt 13 elementen verdeeld in negen groepen. Een Blue Spectrum Refractive Optics-element, zoals ook gebruikt in de EF 35mm F1.4L II USM, vermindert chromatische aberratie, terwijl Air Sphere Coatings moeten zorgen voor een hoog contrast en minimale reflecties. Zoals het een L-lens betaamt is het objectief spat-waterdicht afgewerkt.
In gebruik
De vrij compacte EOS R-systeemcamera verzinkt in het niet als deze forse lens er op bevestigd is, zeker als je ook nog de forse zonnekap gebruikt. De combinatie ligt echter verrassend goed in de hand, omdat het objectief breed genoeg is om met je linkerhand te ondersteunen. Zowel de focusring als de Control Ring blijven dan vlot te bedienen. De enige andere bedieningselementen zijn een schakelaar om te wisselen tussen autofocus en manuele scherpstelling, en een focusbegrenzer (volledig bereik of 1,5 meter tot oneindig).
De autofocus is voor een dergelijk objectief snel te noemen zolang er voldoende licht is; in donkere omstandigheden duurt het wat langer voor de scherpstelling wordt bereikt. Voor portretten gebruikte ik ook de gezichtsdetectie van de EOS R, en die blijkt vooralsnog minder effectief dan Sony’s Realtime Eye AF. Canon heeft nieuwe firmware aangekondigd die de betrouwbaarheid van gezichtsdetectie moet verbeteren, maar deze was nog niet beschikbaar tijdens deze test.

Prestaties
De verwachtingen voor dit objectief waren hooggespannen, en ik werd niet teleurgesteld. De scherpte is ook op F1.2 uitstekend te noemen. Uiteraard is de scherptediepte bij dat diafragma uiterst beperkt. De overgang tussen scherpte en onscherpte verloopt mooi geleidelijk, met een fraai driedimensionaal effect.
Lichtsterke objectieven met vast brandpunt vertonen vaak sterke chromatische aberratie, maar dat is niet het geval bij deze RF 85mm. Op de raw-bestanden is vignettering zichtbaar op F1.2; diafragmeren tot F1.8 doet deze verdwijnen. Bij jpeg-opnames wordt vignettering in de camera gecorrigeerd. Voor portretfotografie zou je deze correctie kunnen uitschakelen, want daar stoort lichte vignettering eigenlijk niet.
Conclusie
De Canon RF 85mm F1.2L USM is alweer een toplens waarmee Canon de mogelijkheden van de RF-lensvatting demonstreert. Hij is (mits zorgvuldig wordt scherpgesteld) ook op de grootste opening perfect bruikbaar. Wie de prijs ervoor wil en kan betalen, krijgt een fantastisch objectief in de cameratas.