Bericht uit Zuid-Afrika #7

Frank Trimbos woont en werkt in Johannesburg, Zuid-Afrika. Hij werkt als fotograaf onder andere voor een lokale krant. In 2019 bemant hij voor een jaar onze post van buitenlandcorrespondent en schrijft voor ons zijn blog: Bericht uit Zuid-Afrika. Foto's: Frank Trimbos

0
Bericht uit Zuid-Afrika #7
Laura van der Merwe draagt een boa gemaakt van geverfde struisvogelveren. Struisvogelveren worden veelvuldig gebruikt voor boa's, plumeaus en als decoratie voor hoeden.

De Struisvogelindustrie

Lees deel 7 van Bericht uit Zuid-Afrika.
Een van de leukste modellen die ik ooit heb mogen fotograferen moeten wel de Zuid-Afrikaanse struisvogels zijn. Het stadje Oudtshoorn in Zuid-Afrika staat wereldwijd bekend om haar struisvogelboerderijen, waar struisvogels gefokt worden voor verschillende doeleinden.  Ik reisde af naar de andere kant van Zuid-Afrika. Naar Oudtshoorn in West-Kaap. 

Ik had een afspraak met Kobus Elsenburg van de Ostrich Breeding Society. Hij hielp mij heel goed verder met informatie en met contactgegevens van struisvogelboeren in de omgeving.

Bericht uit Zuid-Afrika #7
Struisvogels worden gezien als een van de meest veelzijdige diersoorten die er bestaan. Ze worden gefokt voor zowel hun vlees en huid als hun veren en eieren.

Elk jaar reizen zo’n 60.000 toeristen af naar Oudtshoorn om een struisvogelboerderij te bezoeken. Behalve een rondleiding op de boerderij en een lunch in het restaurant kunnen toeristen ook een struisvogelrace houden of op een struisvogelei staan. En dat is waar de meningen over verschillen. Het staan op een struisvogelei is geen probleem; een struisvogelei kan een gewicht van maar liefst 200 kilo houden! Dierenorganisaties hebben echter wél een probleem met de struisvogelraces; dat vinden zij dierenmishandeling en zij voeren al jaren actie voor een verbod op de races voor toerisme. De boerderijen zien er daarentegen geen kwaad in. Er zijn immers regels opgesteld; zo kunnen mensen die zwaarder zijn dan 80 kilo niet op een struisvogel zitten en als het erg warm is, worden de races afgelast. Maar in het hoogseizoen worden er zo’n 15 struisvogelraces (met verschillende struisvogels) op een boerderij gehouden.

Bericht uit Zuid-Afrika #7
Sean Gordon uit South Hampton is speciaal naar Oudtshoorn gekomen om op een struisvogel te rijden. Struisvogelrijden is een populaire toeristische attractie en trekt veel toeristen naar de struisvogelboerderijen. Deze bezigheid komt echter steeds meer onder vuur te liggen door de toenemende kritiek van de Zuid Afrikaanse dierenbescherming.

De struisvogelindustrie is zo gunstig voor boeren omdat de dieren ons zoveel verschillende producten opleveren. Struisvogels worden gefokt voor hun veren, leer, vlees, eieren en voor toerisme. Zuid-Afrika is de grootste producent van struisvogelvlees en omdat het vetarm vlees is, wordt het steeds populairder – zowel binnen als buiten Zuid-Afrika.

Van de eieren kunnen gigantische omeletten gemaakt worden, wat een hele maaltijd op zichzelf is. Struisvogeleieren wegen maar liefst anderhalve kilo. Op de eierschalen worden sierlijke, kleurrijke patronen geschilderd, waarna ze ter decoratie worden verkocht, bijvoorbeeld als lampenkap. Voorheen werden de eierschalen met de hand beschilderd; tegenwoordig is de kwantiteit belangrijker en wordt dit machinaal gedaan.

Bericht uit Zuid-Afrika #7
Een paar dagen oud struisvogelkuiken verwarmt zichzelf onder een warmtelamp. Jonge struisvogels zijn zeer kwetsbaar en staan 24 uur per dag onder toezicht.
Bericht uit Zuid-Afrika #7
Lawrence Lwana heeft een micro struisvogelboerderij met slechts 12 struisvogels. Hij kan zichzelf onderhouden met de inkomsten van zijn struisvogelproducten, maar kan niet concurreren met de megaboerderijen in Oudtshoorn die duizenden struisvogels bezitten.

Van het struisvogelleer worden tassen, portemonnees, telefoonhoesjes en schoenen gemaakt. Ook de veren worden gebruikt voor decoraties, bijvoorbeeld in sjaals en boa’s. Ook worden de veren gebruikt als stoffer in het huishouden. Het struisvogelleer, met haar kenmerkende donkere spikkels, wordt steeds populairder in de internationale mode.

De boeren zijn veel met hun dieren bezig, want struisvogels zijn behoorlijk ‘high maintenance’. Dat zijn ze al van jongs af aan. De struisvogeleieren moeten onder een warmtelamp warm gehouden worden, en dat moet voortdurend gecontroleerd worden – zeker omdat stroomuitval in Zuid-Afrika geen rariteit is. En als de struisvogels eenmaal uit hun ei zijn gekomen, moeten ze zelfs nog meer in de gaten gehouden worden. Struisvogelkuikens zijn erg onhandig en eten alles wat ze zien en kunnen daardoor stikken. Volwassen struisvogels moeten ook voortdurend gecontroleerd worden, want het alles opeten verleren ze niet; bovendien zijn struisvogels vatbaar voor ziekten.

Bericht uit Zuid-Afrika #7
Na een zorgvuldige inspectie zijn de struisvogels geselecteerd voor de slacht. Ze worden door medewerkers van de struisvogelboerderij in een vrachtwagen geladen en naar het abattoir vervoerd. Het vlees en de huid van de struisvogels worden zowel regionaal als internationaal gedistribueerd.

De concurrentie is groot onder de struisvogelboerderijen en daardoor moet de kwaliteit niet onderdoen voor die van de rivalen. Veren, eieren, leer en vlees worden nauwkeurig geselecteerd en alleen het beste wordt gebruikt voor consumptie. Ook de slachthuizen moeten aan de strenge eisen van de struisvogelindustrie voldoen, zeker als het vlees naar de EU geëxporteerd wordt, vanwege de regelgeving.

Heel Oudtshoorn is gekenmerkt door de struisvogelindustrie. Er zijn een aantal gigantische boerderijen die duizenden struisvogels hebben, maar in het stadje zijn ook een aantal huishoudens te vinden die een stuk of vijf struisvogels in de tuin houden om mee te profiteren van de struisvogelindustrie in Oudtshoorn. Dit contrast vond ik ook belangrijk om te laten zien. Er is niet veel werkgelegenheid in en nabij Oudthoorn, en de werknemers zijn blij dat ze voor een struisvogelboerderij werken. Ze lieten vol trots zien hoe ze hun werk deden en vertelden verhalen over de struisvogels.

Bericht uit Zuid-Afrika #7
Oudtshoorn- 180915 – Een medewerker van een struisvogelboerderij onderwerpt de struisvogels aan een zorgvuldige inspectie. Omdat struisvogels kwetsbaar zijn en de dreiging van de vogelgriep nooit helemaal is verdwenen, worden de dieren nauwlettend in de gaten gehouden. Door het ontbreken van tanden slikken de struisvogels regelmatig steentjes in om daarmee hun voedsel in hun maag te malen.
Bericht uit Zuid-Afrika #7
Na een zorgvuldige inspectie zijn de struisvogels geselecteerd voor de slacht. Ze worden door medewerkers van de struisvogelboerderij in een vrachtwagen geladen en naar het abattoir vervoerd. Het vlees en de huid van de struisvogels worden zowel regionaal als internationaal gedistribueerd.

Een dreiging die voor alle struisvogelhouders geldt, is die van de vogelgriep. De laatste uitbraak is gelukkig alweer enige tijd geleden, en alle struisvogels moeten hiervoor ingeënt worden; maar de angst voor een uitbraak is altijd aanwezig.

Met deze reportage wilde ik de gehele struisvogelindustrie in beeld brengen, van het begin tot het eindproces, met alle voor-en nadelen belicht. Deze reportage zal altijd bijzonder voor mij blijven; de uren waarin ik tussen de nieuwsgierige struisvogels in het gras zat, de varieteit van de documentaire en het omstreden onderwerp van de struisvogelindustrie dat Oudtshoorn definieert.

www.trimbosphoto.com

Bericht uit Zuid-Afrika #7
In een schuur achter een struisvogelboerderij worden lege struisvogeleieren bedrukt met als doel deze te verkopen als souvenir. Omdat de kwantiteit van de souvenirs tegenwoordig belangrijker is dan de authenticiteit, worden de eieren bedrukt door middel van transfermateriaal. Voorheen werden deze nog door de lokale bevolking met de hand beschilderd.

Lees hier de eerdere blogs van Frank:
Bericht uit Zuid-Afrika #1: Water’s Edge
Bericht uit Zuid-Afrika #2: Nyaope
Bericht uit Zuid-Afrika #3: Criminaliteit
Bericht uit Zuid-Afrika #4: Informal settlements
Bericht uit Zuid-Afrika #5: De nationale verkiezingen in Zuid-Afrika
Bericht uit Zuid-Afrika #6: Gay Pride in Zuid-Afrika

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam