Bericht uit Zuid-Afrika #6

Frank Trimbos woont en werkt in Johannesburg, Zuid-Afrika. Hij werkt als fotograaf onder andere voor een lokale krant. In 2019 bemant hij voor een jaar onze post van buitenlandcorrespondent.

0
Bericht uit Zuid-Afrika #6
© Frank Trimbos

Gay Pride in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika stond in juni in het teken van Gay Pride. Ondanks de conservatieve overtuigingen van de meerderheid van de Zuid-Afrikanen, heeft Zuid-Afrika een van de meest liberale grondwetten in de wereld. Na de afschaffing van de apartheid werd een nieuwe grondwet opgesteld en om enige onderdrukking in de toekomst te voorkomen, is meteen een zeer progressieve grondwet aangenomen. Zuid-Afrika is dan ook een van de eerste landen ter wereld die het homohuwelijk toestond. Vrijheid van seksuele geaardheid werd haast net zo belangrijk geacht als rassengelijkheid. De eerste Gay Pride, de parade door het centrum van Johannesburg om aandacht te vragen voor vrijheid van seksuele geaardheid en als protest tegen homodiscriminatie, werd al in 1990 gehouden. In die tijd was Zuid-Afrika ook in het proces om een einde te maken aan de apartheid. Door de jaren heen kreeg het vieren van seksuele vrijheid steeds meer de overhand bij deze protesten tegen discriminatie van homo’s. Nu worden de Gay Pride-optochten gekenmerkt door extravagant uitgedoste mensen, kleurrijke regenboogvlaggen en feestelijke stemmingen.

Bericht uit Zuid-Afrika #6
© Frank Trimbos
Bericht uit Zuid-Afrika #6
© Frank Trimbos

Johannesburg
Vooralsnog wordt de Gay Pride voornamelijk georganiseerd in grotere steden in Zuid-Afrika, zoals Johannesburg, Kaapstad en Durban, maar de laatste jaren worden er ook in kleinere steden Gay Pride festivals gehouden. Waarschijnlijk wordt Gay Pride in Zuid-Afrika zo uitbundig gevierd omdat het land zo keihard haar eigen vrijheid heeft moeten bevechten. Alles wordt uit de kast getrokken; pruiken, glitter, vlaggen, extravagante jurken, nepborsten, noem het maar op! Net als in Nederland trekt de Gay Parade in Zuid-Afrika enorm veel bekijks. Dit jaar was de Gay Parade in Johannesburg het grootste Pride evenement van heel het Afrikaanse continent.

Bericht uit Zuid-Afrika #6
© Frank Trimbos
Bericht uit Zuid-Afrika #6
© Frank Trimbos

Toch is het niet allemaal glitter en glamour. Een deel van de Pride-aanwezigen is het er niet mee eens dat de feestjes de overhand krijgen tijdens de Gay Prides; zij willen juist dat de slachtoffers van homomisbruik worden herdacht en protesteren tegen ongelijkheid van geslacht en geaardheid. Zij willen aandacht vragen voor de slachtoffers van de ‘correctieve’ verkrachtingen die lesbiennes moesten ondergaan in de townships en voor kerkelijke programma’s die homoseksualiteit beschouwen als een ziekte. Het andere deel van de Pride aanhangers wil juist de gewonnen vrijheid en hun geaardheid vieren en wil samenkomen om een feestje maken van de Gay Pride. De strijd tussen de twee kampen kwam een aantal geleden tot een gewelddadige climax, waarna besloten werd om twee Prides te houden om beide partijen tevreden te stellen. De Johannesburg Pride, waar de nadruk wordt gelegd op het vieren van seksuele diversiteit, is degene die ik heb vastgelegd.

Bericht uit Zuid-Afrika #6
© Frank Trimbos
Bericht uit Zuid-Afrika #6
© Frank Trimbos

Poseren met verve
Het was erg leuk om te doen. De aanwezigen waren in zo’n goed humeur en ze waren zeker niet cameraschuw. Ze wilden juist graag op de foto en poseerden met veel verve. Het had nog wel wat voeten in de aarde om de reportage te maken, want de mensen komen daar natuurljik om te feesten, en er gebeurde veel om hen heen, dus er was veel afleiding. Ik wilde een effen achtergrond, die ik zelf had meegenomen, wat maar goed ook was, want op het evenement zelf was geen effen achtergrond te vinden. Daarbij moest ook het licht goed zijn. Gelukkig ben ik in Zuid-Afrika vaak gezegend met goed natuurlijk licht, en verder heb ik een draadloze flitser als alternatieve lichtbron gebruikt. Veel tijd had ik niet om de mensen te fotograferen; ik had gemiddeld maar twee pogingen om een goede foto te maken, daarna waren ze afgeleid door alles wat er om ons heen gebeurde. Het enthousiasme van het publiek kwam ook op mij over, en steeds gedurfder legde ik vast wat er om me heen gebeurde.

Bericht uit Zuid-Afrika #6
© Frank Trimbos
Bericht uit Zuid-Afrika #6
© Frank Trimbos

Ik heb goede herinneringen aan deze fotoreportage, want het enthousiasme van de mensen was aanstekelijk. Het is een uitbundige, kleurrijke serie geworden, waarin de sfeer van de Johannesburg Pride goed overkomt. De vrijheid om helemaal zichzelf te zijn is wat deze reportage succesvol maakt, en dat sluit uitstekend aan bij waar de Gay Pride voor staat.

www.trimbosphoto.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam