Bericht uit Zuid-Afrika #2

De afgelopen jaren is buitenlandcorrespondent Frank Trimbos regelmatig betrokken geweest bij reportages en projecten met jongeren uit townships in en rondom Johannesburg. Veel van deze jongeren zullen waarschijnlijk het label ‘kansloos’ op zich gedrukt krijgen. tekst en foto's: Frank Trimbos

0
Frank Trimbos
Zuma is 17 jaar en vanaf zijn 12e verslaafd aan nyaope. Hij kwam net uit een rehabilitatieprogramma in zijn buurt. Maar hij vindt die voorzieningen nutteloos. Hij betaalt R300 (20 Euro) per dag om zijn verslaving te ondersteunen. Hij komt aan het bedrag door te bedelen en te stelen.

De buitenlandcorrespondent

Hun situatie is dan ook behoorlijk uitzichtloos door armoede, een schoolsysteem vol mankementen en zeer geringe kansen op de arbeidsmarkt voorlaag-of ongeschoolde werkzoekenden. Het feit dat het relatief eenvoudig is om in het criminele- of drugscircuit te stappen komt ook niet ten goede aan hun situatie.

Frank Trimbos
Lerato injecteert zichzelf met nyaope. Gewoonlijk hergebruikt of leent ze een naald wat haar kansen om infecties en ziektes zoals HIV of Aids te krijgen verhoogt.

Nyaope
Op jonge leeftijd is het zo verleidelijk om de verkeerde keuzes te maken.
Een van de reportages ging over het nyaope gebruik onder Zuid-Afrikaanse jongeren in townships. Nyaope, ook wel whoonga of wunga genoemd, is een straatdrug die veel gebruikt wordt door jongeren in de Zuid-Afrikaanse townships. Het is populair omdat het goedkoop, extreem verslavend, makkelijk om aan te komen is en bovendien maakt het snel high. Nyaope is, zoals elke harddrug, illegaal. Het wordt echter verkocht op praktisch elke straathoek in de townships. De drug is extreem gevaarlijk. Niet alleen omdat het zeer verslavend is, maar ook door de samenstelling van de drug: heroïne, marihuana, rattengif en HIV/ aidsremmers. Deze ingrediënten maken de drug goedkoop, maar zijn tevens funest voor de gezondheid en veiligheid.

Frank Trimbos
Teboho Makhosi heeft net nyaope gebruikt en zit nu high op de achterbank van mijn auto te wachten op zijn vrienden.

Doe-het-zelf
Voor deze reportage praatte ik met de lokale politie, ging ik naar anti-drug meetings en ontmoette ik vijf jongeren tussen de 15 en 18 jaar die me wilden laten zien hoe gemakkelijk het is om nyaope te kopen op straat en hoe het gebruik in zijn werk gaat. Het kopen van nyaope blijkt snel en eenvoudig. Tien minuten nadat ik de jongens heb ontmoet hebben ze al gescoord. Er zijn veel aanbieders van nyaope in en rondom townships, omdat het makkelijk zelf te maken is – en de jongens weten natuurlijk bij wie ze moeten zijn. Omdat er veel ‘doe-het-zelf-laboranten’ rondlopen, wordt het gevaar van nyaope-gebruik alleen maar verhoogd. Veel van deze ‘laboranten’ nemen het niet zo nauw met de optimale formule voor het maken van nyaope, of hebben niet genoeg heroïne tot hun beschikking, wat ze proberen te compenseren met een verhoogde hoeveelheid rattengif. Dit kan uiteraard levensgevaarlijke gevolgen hebben.

Frank Trimbos
Mosibudi (16 jaar) wordt ondervraagd door de lokale veiligheid terwijl hij naar een drugsrehabilitatieprogramma loopt. Ze vermoeden dat hij een drugsdealer is. De meeste nyaope-dealers zijn buitenlanders zoals bijvoorbeeld Nigerianen. Deze dealers proberen de plaatselijke jeugd in te zetten om voor hen op scholen nyaope te verkopen.

Goedkoop
Na het kopen van de nyaope zoeken de jongens een rustig plekje op waar ze op hun gemak kunnen genieten van hun aankoop. Nyaope kan gerookt of ingespoten worden. De drugs heeft een verlammend effect; ze zijn omringd in hun eigen wereld en compleet relaxed. Het heeft nu geen zin om een gesprek met hen aan te gaan; ze horen me überhaupt niet. Ik besteed de tijd aan het maken van foto’s en het in beeld brengen van de situatie en hun toestand. De high is echter van korte duur. Na een uur lijken ze alweer wat te ontnuchteren. Helaas is nyaope onmiddellijk (zelfs al na de eerste inname) verslavend en de hang naar meer volgt zich steeds sneller op. Nyaope is goedkoop, en daardoor toegankelijk voor een groot publiek. Een hoeveelheid nyaope voor eenmalig gebruik kost 30 Rand (nog geen 2 euro). Dealers zijn overal. Ze zijn zelfs bij de hekken van middelbare scholen te vinden, want hoe meer mensen er verslaafd raken, des te lucratiever de handel is voor de dealers.

Verslavend

Omdat nyaope zo verslavend is, gaan de dealers en gebruikers tot het uiterste. Het aantal berovingen in HIV/aidsklinieken in Soweto is drastisch gestegen door drugsbendes die de Hivremmers willen bemachtigen om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Het dagelijks leven in de townships, maar ook voor de mensen die de Hivremmers nodig hebben om niet ziek te worden, wordt hierdoor nog gevaarlijker. Een zwakke poging van medici om diefstal van de aidsremmers tegen te gaan door te beweren dat nyaope geen aidsremmers zou moeten bevatten, omdat het geen enkele hallucinerend effect zou hebben, heeft niets opgeleverd.

Het maakte me moedeloos om toe te zien hoe deze jongeren hun leven vergooien aan deze drugs.

http://www.trimbosfotografie.nl

Frank Trimbos
Joseph laat de sporen van de injectienaald op zijn arm zien. Hij is zeven jaar verslaafd aan marihuana en nyaope. Hij leeft de meeste tijd op straat en raakte, door de drugsverslaving, betrokken bij criminele activiteiten.
Frank Trimbos
De lokale politie ontving een anonieme tip van de verblijfplaats van een drugsdealer. Het huis wordt grondig onderzocht op drugs, onder toezicht van de bewoonster met haar baby.
Frank Trimbos
Tijdens een Q & A-sessie in het gemeenschapshuis, georganiseerd door het lokale gemeentebestuur van een township ten zuiden van Johannesburg, tonen buurtbewoners hun onvrede over de drugsproblemen bij hen in de buurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam