Tamron 35-150mm F2.8-4 Di VC OSD: veelzijdige zoom

De Tamron 35-150mm F2.8-4 Di VC OSD heeft een behoorlijk ongebruikelijk zoombereik van nauwelijks groothoek tot tele. Voor wie is deze zoom bedoeld, en hoe presteert hij?

0
Tamron 35-150mm F2.8-4 Di VC OSD

De Tamron 35-150mm F2.8-4 Di VC OSD werd in februari aangekon­digd. Het ongewone zoombereik van 35 tot 150 mm valt te verklaren als we dit objectief beschouwen als aanvulling op de 17-35mm F2.8-4 Di OSD, die Tamron vorig jaar op de markt bracht. De objectieven samen wegen 1,25 kg en geven (ongeveer) een bereik waarvoor je anders drie objectie­ven nodig zou hebben – een 14-24mm of 15-30mm, een 24-70mm en een 70-200mm. Met enige gevoel voor overdrijving stelt Tamron zelfs dat de 35-150mm zes objectieven met vaste brandpuntsafstand kan vervangen: de standaard 35mm en 50mm, de voor portretten zeer goed bruikbare 85mm, 105mm en 135mm, en een tele van 150mm. In elk geval is het nieuwe objectief bruikbaar voor veel verschillende toepas­singen zoals portret-, straat-, reis- en documentairefotografie.

De kortste scherpstelafstand bedraagt 45 centimeter. F4, 1/640S, ISO 80, 150MM ZOOM

Bouw
De 35-150mm F2.8-4 is relatief compact, met een lengte van 12,7 cm. Bij het zoomen schuift de binnenste lenstubus uit, waardoor het objectief bij 150mm vijf cm langer is. Het design is gelijk aan andere recente Tamron-objectieven. Aan de voorzijde zit een smalle scherpstelring, in het midden een brede zoomring die in minder dan een kwartslag het hele zoombereik doorloopt. Zo kun je snel in- en uitzoomen. Met de lock-knop kun je de zoomring op 35mm vergrendelen. De andere knoppen zijn een schakelaar om te wisselen tussen autofocus en manuele focus, en een schakelaar om de beeldstabilisatie (VC) in- en uit te schakelen.
Het optisch ontwerp telt achttien lenselemen­ten in veertien groepen, waaronder drie asfe­rische lenzen en drie LD (Low Dispersion) len­zen. Het objectief heeft een variabel maximaal diafragma. Bij 35mm bedraagt de maximale opening F2.8 om dan geleidelijk kleiner te worden: F3 op 42mm, F3.2 op 50mm, F3.5 op 85mm en F4 vanaf 120mm. Volgens Tamron was het perfect mogelijk geweest om een 35-150mm met een constante opening van F2.8 te ontwerpen, maar zou zo’n objectief groter, zwaarder en vooral veel duurder zijn. De 35-150mm F2.8-4 is uitgerust met Tamrons Dual MPU (Micro-Processing Unit). De autofocus en de beeldstabilisatie heb­ben elk hun eigen processor, waardoor ze sneller en betrouwbaarder kunnen werken. De kortste scherpstelafstand bedraagt over het hele zoombereik 45 cm gemeten vanaf het sensorvlak. Het voorste lenselement is afgewerkt met een water- en vingerafdruk­kenafstotende fluorcoating, waardoor het lensoppervlak makkelijk schoon te maken is. Het objectief is weerbestendig afgewerkt.

Optisch presteert het objectief het best in het midden van het zoombereik, rond 85 mm. F3.5, 1/1600S, ISO 80, 82MM ZOOM

Prestaties
De 35-150mm F2.8-4 is alleen leverbaar met Canon EF- of Nikon F-lensvatting; voor deze test leende ik de Nikon-versie en ik gebruikte daarvoor de Nikon D850 en D750. Op beide camera’s ligt het objectief goed in balans. Volgens Tamron is het objectief via de beschikbare adapters compatibel met de Nikon Z- en Canon EOS R-systeemcamera’s; dit heb ik zelf niet getest.
Op 35mm is bij diafragma F2.8 de scherpte goed in het centrum, maar neemt af naar de hoeken toe. Door te diafragmeren tot F4 verbetert de scherpte. Hetzelfde resultaat zie je aan het andere eind van het zoombereik; bij het grootste diafragma neemt de scherpte af naar de randen, en door te diafragme­ren verbetert de scherpte. Op 85mm is de scherpte over het hele beeld al goed, en is diafragmeren niet nodig om het resultaat te verbeteren. Dit is duidelijk de sweet spot in het zoombereik.
Zowel op 35mm als op 150mm is bij maxi­maal diafragma duidelijke vignettering te zien. Ten tijde van mijn test was nog geen lensprofiel beschikbaar voor Adobe ACR of Lightrooom, maar deze vignetteting liet zich ook handmatig snel corrigeren. De scherpstelling is niet zo snel als bij een professioneel objectief, maar wel goed genoeg voor alledaags gebruik. Wie hoofd­zakelijk snelle actie fotografeert zal echter minder tevreden zijn.

Opnames op 150 mm: op F4 (boven) is de vignettering duidelijk zichtbaar. Deze verdwijnt bij diafragmeren tot F5.6 (onder).

Conclusie
De Tamron 35-150mm F2.8-4 Di VC OSD biedt een veelzijdig zoombereik in een relatief compacte en lichte verpakking. De optische prestaties zijn goed te noemen voor een 4,5x zoom, maar blijven toch ach­ter op die van een professioneel 24-70mm F2.8 of 70-200mm F2.8 objectief waarbij de scherpte ook bij maximaal diafragma al optimaal is. Deze zijn echter vele malen duurder dan dit Tamron-objectief. Het is goed dat Tamron ook aandacht heeft voor fotografen die geen fortuin willen of kunnen spenderen aan een objectief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam