Met een lengte van 128 mm en een gewicht van 690 gram is deze weerbestendige zoomlens door de lenzen met grote diameter redelijk groot en zwaar, vooral als je vergelijkt met de compacte MFT-camera’s als de Lumix GH5, de testcamera. Hij voelt degelijk aan en is met de witte en oranje ingegraveerde belettering helemaal conform het geldende Leica-design.
Vooraan zit een traploos werkende diafragmaring met A-stand en indicatoren voor derde stops. Omdat je bij video-opnames stil en traploos wilt kunnen filmen en belichten is deze uitvoering de enig juiste. Voor fotografie is deze niet-inklikkende uitvoering niet hinderlijk of beperkend, zo bleek in de test. Als je de geribbelde lichtmetalen scherpstelring naar achteren klikt komt hij in de handmatige modus; handig. De brede zoomring dichtbij de body heeft aanduidingen voor 10, 12, 14, 18 en 25 mm.
Optisch ontwerp
Er wordt hoogwaardig glas gebruikt om mogelijke beeldfouten tegen te gaan: vier ED-lenzen minimaliseren de (kans op) verschillende vormen van chromatische aberratie. Drie asferische lenzen gaan vertekening en sferische aberratie tegen en een UHR-lens is ingezet om het geheel relatief compact te houden. Uiteraard zijn de lenzen waar nodig gecoat tegen overstraling en nevenbeelden. Ook is de lens voorzien van een corrigerend lensprofiel. Deze lens is volledig compatibel met de zeer snelle sensordrive in de camera met maximaal 240 berekeningen per seconde. Het inwendige AF-systeem werkt stil en uiterst nauwkeurig. Dat openbaart zich met name in close-ups bij de grote lensopeningen. Het diafragma past zich in microstappen aan; het vormt zich met negen lamellen tot ronde openingen, waarbij de voor- en achtergrondonscherpte aangenaam verzacht wordt weergegeven.

In de praktijk
Zet je op de camera de beeldstabilisatie aan, dan ontstaat een rustig zoekerbeeld, ook als jij zelf – rustig – beweegt. Ook de gezichtsdetectie werkt snel genoeg bij kalme overgangen. Het is fijn dat deze lens goed gecorrigeerd is op focus breathing. Die fout wordt standaard in prijzige professionele lenzen gecorrigeerd en het voorkomt, dat bij scherpte verleggen de onscherper wordende voorgrond vergroot of verkleind wordt weergegeven. De scherpstelling kan vanuit de camera lineair of non-lineair werken. In de laatstgenoemde stand reageert de scherpstelling even snel als de omwenteling van de focusring. De beeldhoeken van supergroothoek tot standaard maken de lens heel geschikt voor reportages, landschaps-, architectuur- en interieuropnames. Met name ook bij slecht licht: het maakt zóveel verschil of je in de telestand (hier dus 25 mm) met een diafragma van F1.7 of bijvoorbeeld F4.0 werkt! Zoals bij elke lens zijn er kleine imperfecties. De Lenscorrecties doen hun werk deels goed. Vignettering bij volle opening in de groothoekstand blijft zichtbaar. Op volle opening zijn de hoeken met name bij 10 mm een tikje wollig. In de 25 mm stand is de anders zeer scherpe weergave iets teruggelopen.
Conclusie
Deze Panasonic Leica DG Vario-Summilux 10-25mm F1.7 ASPH lens kan als professioneel worden gezien, vanwege de hoge vaste lichtsterkte, de degelijke constructie, de werking én de resultaten. Velen zullen watertandend naar deze unieke zoom kijken, de verkoopprijs van € 1.999,- vind ik reëel.