Panasonic Lumix FT7, waterdicht en onverwoestbaar

Drie jaar na de FT6 heeft Panasonic een nieuwe ‘rugged’ compactcamera klaar. De FT7 is klaar voor de ruigste omstandig¬heden: het toestel is waterdicht tot 31 meter diepte, is bestand tegen een val van twee meter hoog en een belasting van 100 kilo, en blijft werken bij temperaturen tot 10 graden onder nul. Maar maakt hij ook goede foto’s? tekst en beeld: Erik Derycke

0
Panasonic FT7
Lumix FT7
Zelfs op de laagste gevoeligheid (ISO 80) gaat detail in het gras en de bomen verloren.

De Lumix FT7 is de eerste ‘rugged’ compactcamera met een elektronische zoeker. Deze meet 0,2 inch diagonaal en telt 1,1 miljoen beeldpunten. Dankzij de zoeker is de camera ook goed bruikbaar in fel zonlicht, wanneer het 3 inch lcd-scherm minder goed zichtbaar zou zijn. Wanneer je je oog vlak voor de zoeker houdt, lijkt het zoekerbeeld erg klein; er zit nog een dikke zwarte rand omheen. De verklaring daarvoor wordt duidelijk wanneer ik de FT7 probeer met een zwembrilletje op: ondanks de grotere afstand tot de zoeker blijft het volledige beeld zichtbaar. Bovenop de camera zit een groot uitgevoerde ontspanknop. Daardoor is deze blindelings te herkennen en te bedienen. De meeste van de andere knopjes steken flink uit en zijn daardoor ook te bedienen wanneer je niet al te dikke handschoenen draagt.

Sensor en lens
Panasonic heeft de FT7 uitgerust met een 20 megapixel BSI-CMOS sensor in 1/2,3 inch formaat. Daarmee heeft hij de hoogste reso­lutie in de categorie van rugged camera’s. Hij filmt in 4K-resolutie (3840 x 2160 pixels, tot 30 frames per seconde). Via de 4K Photo modus kun je uit een 4K-clip een frame selecteren en opslaan als een foto van 8 megapixel in jpeg-formaat. Bij Post Focus kun je na de opname van een foto het scherpstelpunt kiezen. Er is een 4x slow motion filmmodus, maar die gebruikt de lagere HD resolutie (720p).
Het objectief van de FT7 heeft een bereik van 28 tot 128mm (omgerekend naar full-frame), en optische beeldstabilisatie. Het grootste diafragma is beperkt tot F3.3 in groothoek en F5.9 in tele.

Lumix FT7
De Lumix FT7 kan overal mee naartoe: in de sneeuw, onder of op het water.


Gebruik en beeldkwaliteit
De FT7 biedt een volautomatische opnamemodus (Intelligent Auto), een twintigtal onderwerpsprogramma’s, en aparte voorinstellingen voor Sport, Sneeuw, Strand en Onderwater. Daardoor is het een goede camera voor de beginnende gebruiker die niet wil nadenken over instellingen. Wie meer controle wil over de beeldvorming zal snel beperkingen tegenkomen. Er is wel een manuele opnamemodus, maar daarbij kun je slechts twee diafragmawaarden selecteren: F3 (in feite dus F3.3) en F10 bij groothoek. Er is niet voorzien in een raw-formaat, wat de speelruimte bij nabewerking verkleint.
In de volautomatische stand levert de FT7 correct belichte opnames met levendige kleuren; het blauw van de lucht en het groen van bomen en gras springen er mooi uit. Wanneer we de beelden op 100% bekijken, valt op dat zelfs bij de laagste gevoeligheid (ISO 80) er minder detail te zien is dan je van een 20 megapixelsensor zou verwachten. Omwille van de kleine sensor en de hoge resolutie (met kleine pixels) moet de camera blijkbaar altijd een stevige ruisonderdrukking toepassen. Voor websites, blogs en social media is de beeldkwaliteit tot ISO 800 goed genoeg, maar als je graag grote afdrukken wil maken kun je beter een andere camera meenemen.
Panasonic FT7

Conclusie
De Lumix FT7 is een stevig toestel dat je overal mee naartoe kunt nemen. Dankzij de doordachte bedieningselementen is hij ook te gebruiken met een duik- of skibril op.
Hij levert fraaie plaatjes, maar door de sterke ruisonderdrukking zijn deze minder geschikt voor prints op groot formaat.

www.panasonic.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam