Home Techniek Productinfo Test: Spiegelreflexen Canon EOS 2000D en 4000D

Test: Spiegelreflexen Canon EOS 2000D en 4000D

Canon introduceert twee spiegelreflexen voor de beginnende fotograaf en de gebruiker van een smartphone of compactcamera die meer mogelijkheden en kwaliteit wil. De camera’s hebben een vriendelijk prijskaartje en bescheiden specificaties. tekst en beeld: Dennis Hissink

0
Canon Eos 2000D
Canon EOS 2000D

De Canon EOS 2000D en EOS 4000D zijn behoorlijk compact voor een spiegelreflex. De camera’s zijn direct te herkennen als EOS-spiegelreflexen, maar het is duidelijk dat een instapprijs ook gevolgen heeft voor de specificatielijst.
De camera’s hebben uiteraard een volledig automatische modus aangevuld met verschillende beeldinstellingen en een reeks aan creatieve filters. Voor wie het pad van de automatiek durft te verlaten is er – zoals bij elke spiegelreflex – ook de keuze voor diafragma- en sluitertijdvoorkeuze of zelfs helemaal handmatig. Indien nodig kan de beginnende fotograaf ondersteuning krijgen van de ingebouwde camera-assistent die de functies uitlegt. 4K-video kun je niet verwachten in dit prijssegment. Full HD met 30 fps is wel mogelijk. Content kun je via de ingebouwde wifi overzetten naar een tablet of smartphone en je kunt de camera ook vanaf zo’n apparaat bedienen, compleet met live beeld.

Voor wie de automatiek durft te verlaten zijn er diafragma- en sluitertijdvoorkeuze en een handmatige modus.

De verschillen
Er zijn niet al te veel verschillen tussen de camera’s. De EOS 2000D, in feite de opvolger van de EOS 1300D, beschikt over een APS-C beeldsensor met 24,1 miljoen pixels. De voorganger had een beeldsensor met 18 miljoen pixels, net zoals de EOS 4000D. Voor de beginner zal het pixelverschil niet zoveel uitmaken, er is in beide gevallen voldoende resolutie voor een flinke (uit)vergroting. Een belangrijker verschil betreft de lcd-schermen. Bij de EOS 2000D heeft het scherm zoals de meeste actuele camera’s een diagonaal van 7,6 cm/3 inch en een resolutie van 920.000 beeldpunten. Het lcd-scherm van de EOS 4000D heeft echter een bescheiden diagonaal van 6,9 cm/2,7 inch en een resolutie van slechts 230.000 beeldpunten. De instellingen zijn wel goed afleesbaar, maar of je nu eerder een smartphone of compactcamera gebruikte, een dergelijk klein formaat en vooral de zeer lage resolutie is niet meer wat we de laatste jaren gewend zijn. Je moet er echt aan wennen dat een gemaakte opname niet mooi scherp op het scherm zal verschijnen. Aan de andere kant zal het scherm naar verwachting niet veel gebruikt worden om via de nogal trage Live View te schieten, met de optische zoeker werkt alles veel sneller. Gebruikers zullen daarom naar verwachting geen problemen hebben met het scherm. Een derde verschil betreft de nfc (Near Field Communication) van de EOS 2000D, je kunt hiermee sneller een wifi-verbinding instellen door met de smartphone tegen de camera te tikken.

De 2000D en 4000D kregen geen aanraakscherm.

Body
Aan de buitenkant is er niets veranderd ten opzichte van voorgaande modellen zoals de EOS 1300D. En eigenlijk is dat ook wel logisch want het concept van de spiegelreflex is in de loop van de jaren zo vervolmaakt dat er nog weinig aan een behuizing te optimaliseren valt. Voor het onderste segment waar deze camera’s zich bevinden zal sowieso niet zo heel veel cosmetisch veranderen. Klein en licht is het allemaal al en wat betreft materiaal is het voornamelijk polycarbonaat wat de plank slaat. De camera’s liggen, ondanks het bescheiden gewicht en dito afmetingen, dankzij de redelijk forse handgreep vrij goed in de hand. Voor gebruikers met wat grotere handen kan het wat krap worden om de vingers kwijt te kunnen. Bij het ontwerpen van een camera voor de beginnende fotograaf ligt de prioriteit vooral bij gebruiksgemak. Daar heeft Canon veel ervaring mee en dat is terug te zien aan de ergonomie en plaatsing van knoppen. Overzichtelijk en met zo weinig mogelijk hindernissen voor de fotograaf die nog niet veel van techniek weet. De knoppen voor ISO en witbalans zijn duidelijk aanwezig, en de handige Q-knop geeft direct toegang tot de belangrijkste instellingen. Het scheelt het nodige gezoek in het menu. Het menu is overigens overzichtelijk ingedeeld om er snel doorheen te navigeren. Netjes ingedeeld in tabjes zie je als beginnende gebruiker duidelijk waar je moet zijn. De automatische themaprogramma’s zoals portret, landschap en macro staan op het commandowiel afgebeeld. Het automatische creatieve programma (Creative Auto Mode) maakt het leven van de beginnende fotograaf nog gemakkelijker. Je kunt vrijwel alle effecten door de camera uit laten voeren.
Als de gebruiker aan meer uitdaging toe is kan hij of zij overstappen naar de halfautomaat waar sluitertijd en diafragma zich laten instellen. Gebruik van de volledig handmatige modus zal waarschijnlijk minder aantrekkelijk zijn voor de doelgroep, maar is wel mogelijk.

De handige Q-knop geeft direct toegang tot de belangrijkste instellingen.

Prestaties
De snelheid waarmee de camera’s beelden in serie kunnen vastleggen is drie beelden per seconden en het AF-systeem heeft negen scherpstelpunten. Beide zijn een gevolg van de lage aanschafprijs waardoor deze camera’s beschikbaar komen voor de beginner. Voor deze doelgroep zijn de specificaties dan ook meer dan voldoende, zelfs voor actiemomenten. De AF-punten zijn breed verspreid over het beeld, dus een groot onderwerp is goed in beeld te krijgen. Schakel je over naar Live View dan merk je dat het allemaal wat trager werkt dan bij duurdere camera’s met Dual Pixel AF. De contrastdetectie AF heeft bijna een seconde nodig om te kunnen scherpstellen. Live View is daarom meer geschikt voor het fotograferen van bijvoorbeeld landschappen en onmisbaar bij filmen. Bij gebruik van de zoeker werkt de scherpstelling nauwkeurig en snel als het onder­werp eenmaal gedetecteerd is. De foto’s worden in jpeg tot 150 beelden achter elkaar opgenomen in de buffer en op het sd-kaartje opgeslagen. Wie voor raw kiest moet na 11 beelden even wachten tot de buffer weer ruimte heeft voor de volgende serie. Op zich niet zo’n probleem gezien de doelgroep voor deze camera.

 

EOS 2000D. Door van de automaat af te stappen en voor diafragmavoorkeuze te kiezen kun je spelen met de scherptediepte. De kleurweergave is natuurgetrouw.

Beeldkwaliteit
De EOS 4000D heeft de 18 megapixelsensor die ooit ook in de EOS 550D zat en die in de praktijk zijn waarde wel heeft bewezen. Een continue goede beeldkwaliteit is op zijn minst te verwachten en dat maakt de 4000D dan ook waar. Binnen het gevoeligheidsbereik van ISO 100-6400 (uitbreidbaar tot 12.800) is er sprake van een goede signaalruisverhouding tot ISO 3200. Wat minder dan bij duurdere camera’s, maar ook hierbij geldt dat wanneer je rekening houdt met deze grenzen je een prima beeldkwaliteit kunt verwachten. Wat de kleurweergave betreft: de witbalans zit er af en toe wat naast, maar de kleuren zijn natuurgetrouw en nergens is er sprake van een te sterke kleurverzadiging. De huidtinten zijn fris en de belichting is uitgebalanceerd waardoor er sprake is van een contrastrijk en helder beeld.

EOS 4000D. De kleurweergave is natuurlijk waarbij de belichting mooi uitgebalanceerd is.

De EOS 2000D is uitgerust met een beeldsensor met 24 megapixels waardoor je wat meer ruimte hebt om (uit) te vergroten. De resolutie is ruim voldoende om posters te kunnen printen hoewel de meeste beelden waarschijnlijk via een monitor of televisie zullen worden weergegeven. Door de modernere sensor is de beeldkwaliteit net even beter dan van de EOS 4000D. De prestaties bij hogere gevoeligheden zijn wel vergelijkbaar, ook hier blijven details tot ISO 3200 goed overeind, mits er sprake is van een goede belichting. Voor noodgevallen is 6400 en na uitbreiding 12.800 ISO beschikbaar, maar reken dan op zichtbaar verlies in details. Het dynamisch bereik is goed met details in de donkere en lichte partijen.

Conclusie
Het testen van een camera gaat vrijwel altijd gepaard met nieuwe technieken of verbeteringen met hier en daar interessante innovaties. De geteste camera’s vormen hier een grote uitzondering op. Dat neemt niet weg dat de camera’s niet doen waar ze voor op de markt zijn gezet. De beginnende fotograaf die de overstap maakt van een smartphone en nog weinig ervaring heeft zal er de eerste stappen in de fotografie mee kunnen nemen. Het prijskaartje van respec­tievelijk 400 en 500 euro – goedkoper dan veel smartphones! – maakt de overstap zo licht mogelijk. Door camera’s zoals de EOS 2000D en de EOS 4000D als prijsbreker in te zetten probeert Canon haar greep op de onderkant van de markt te verstevigen. Voor de beginnende fotograaf en overstappende smart­phonefotograaf goed nieuws. Voor een mooi prijsje kun je met een spiegelreflex de diepgang in fotografie opzoeken.

Onze keuze
De EOS 2000D heeft een sensor met 24 miljoen pixels en een lcd-scherm met een normale grootte en resolutie. De EOS 4000D heeft 18 miljoen pixels maar dat is nog steeds voldoende voor behoorlijke afdrukken. Het grote verschil is het lcd-scherm met wat kleinere afmetingen en een lagere resolutie van 230.000 pixels. Het is daarom aan te raden om beide camera’s in de hand te nemen en vooral op het scherm te letten. Het prijsverschil voor de kitversies bedraagt 100 euro, maar houd wel in de gaten dat Canon om de prijs te drukken bij de EOS 4000D een 18-55 kitlens zonder beeld-stabilisatie levert. Bij de EOS 2000D wordt wel de IS-versie geleverd.

 

EOS 4000D. Door een snelle sluitertijd (1/1600s), het AF-punt gericht te houden op het onderwerp en door met het bewegende onderwerp mee bewegen zijn ook snelle actiemomenten te vangen.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam