Test: Nikon Speedlight SB-5000

De Nikon Speedlight SB-5000 is een krachtige, radiografisch aan te sturen opsteekflitser. Hij werkt ook in het 'oude' CLS-systeem van Nikon. Tekst en beeld: Mich Buschman.

0
Nikon SB-5000
De Nikon SB-5000 is een slag kleiner dan zijn voorganger SB-910.

De Nikon Speedlight SB-5000 (€ 567,-) is een slag kleiner dan zijn voorganger SB-910. Nieuw is een intern koel- systeem, zodat 100 flitsen op vol vermogen na elkaar zonder problemen afgevuurd kunnen worden. En om meteen een misverstand uit de weg te ruimen: hoewel de SB-5000 ingericht is als radiografisch aan te sturen opsteekflitser, kan hij in alle opzichten meedraaien in het ‘oude’ systeem. Je kunt ‘m dus gewoon op een Nikon D800 gebruiken en de draadloze functies van het CLS-systeem benutten: draadloos aansturen met de pop-upflitser of met een SU-800 commander (zender). Met de nieuwe draadloze-instelknop selecteer je het type besturing, waar- onder de bekende configuratie. Nieuw is de i-knop waarmee je functies en instellingen kiest: de positie van de zoomkop, de flits- stand (Mode), de flitsbelichtingscorrectie- waarde respectievelijk het flitssterkteniveau in de handmatige flitsmodus, het diafragma in de niet-TTL automatische flitsstand en andere secundaire instellingen met betrekking tot de stroboscopische flitsstand.


Wat testen we?
Voor deze test verzamelen we zes recente opsteekflitsers. Je vindt hier de links naar de afzonderlijke besprekingen:


Met de OK-toets en het draaiwiel stel je de gekozen functie in, zoals de zoomstand.
Met de Menu-toets kies je uit drie groepen instellingen. Om tabs te markeren, druk je op het instelwiel, waarna je naar boven of beneden kunt scrollen om door de opties heen te gaan. Rechts op het display staat een submenu met diverse keuzes, en door op OK te drukken, bepaal je die. Voor wie al met Nikon-flitsers heeft gewerkt, is een en ander snel duidelijk, maar voor wie hiermee voor het eerst kennismaakt, is het beslist even wennen. De flitser biedt zeer veel mogelijkheden en camera-afhankelijke opties. Nieuw zijn de instellichtknop en draadloze-instelknop. De Master-optie is bij de schakelaar vervallen, maar uiteraard te kiezen. We testten de SB-5000 op een D500 camera.

Nikon D5000
De nieuwe insteltoetsen wennen snel. Het display lijkt sterk op dat van de eerdere modellen.

Linken
Om draadloos radiografisch te kunnen flitsen, moet de op de D500 aangesloten WR-R10 afstandsbediening gelinkt worden aan de flitser. De kanalen (5, 10 of 15) en de groep (A tot en met F) moeten overeenkomen. Op twee manieren kunnen we de verbinding tot stand brengen: door pairing of met een 4-cijferige pin. Kies je bijvoorbeeld voor Pair, dan ga je vervolgens naar Execute. Dan druk je op het grijze toetsje van de WR-R10 én op de OK-toets van de flitser. Op het display verschijnt ‘Pairing Complete’ en de verbinding is tot stand gebracht. Natuurlijk moeten de corresponderende instellingen daarvoor op de camera actief zijn. Deze operatie vergt enige studie vooraf in de handleiding van de camera én de flitser.

Nikon SB5000
De SB-5000 kan ook goed gedoseerde zwakke flitsen afgeven, hier bij F3,3 en ISO 4500. Nikon D500, radiografisch draadloos vanaf rechtsboven met bouncer (Ramshackle Bluesband).

Besturing
Met een SB-5000 en WR-R10 op de camera wordt het mogelijk meerdere secundaire flitsers tot een afstand van 30 meter aan te sturen. Het is zelfs mogelijk om optische en radiografische besturing gelijktijdig te laten plaatsvinden. Dat kan heel ver gaan – bijvoorbeeld met drie groepen optisch, met bijvoorbeeld een Speedlight SB-910 voor de groepen A, B, C (TTL of M), plus met de WR-R10 aangesloten de groepen D, E en F radiografisch. Op allerlei manieren, visueel of met een geluidsmonitor, kan de werking gecontroleerd worden. De handleiding geeft hier duidelijke voorbeelden van.
Het verlichtingspatroon (standaard, egaler of met meer nadruk op het beeldcentrum) kan ook worden ingesteld, en zo zijn er tal van mogelijkheden. De bouncekap verlicht breed rondom, er zijn een bouncekaart en groothoekdiffusor tot 14 mm aanwezig en twee kunststof kleurenfilters ten behoeve van gebruik bij tl-licht (zachtgroen) en kunstlicht (oranje). De herlaadtijd is verrassend kort (tussen de 0,1 en 1,8 seconde) en met NiMH-batterijen haal je er ongeveer 190 opnames op volle sterkte uit. Het enige punt van kritiek vinden we de vrij kwetsbare bevestiging van de WR-R10 aan de camera-body. Nikon staat met dit hele systeem in deze test op kop, maar de flitser is prijzig en de WR-R10 als set met afstandsbediening kost € 239,-.

Dit artikel is onderdeel van een vergelijkende test van zes flitsers. Hier vind je de andere besprekingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam