Test: Canon EOS M100

De EOS M100 is het instapmodel van Canon’s compacte systeemcameralijn. Een vederlichte camera met opvallend weinig knoppen die je zo in je binnenzak kunt steken. Tekst en beeld: Dennis Hissink

0
EOS M100
De Canon EOS M100 is het nieuwe instapmodel.

De EOS M100 (€ 599,- met de 15-45 mm lens) is de opvolger van de M1. Hij is net zoals deze camera vooral gericht op de beginnende gebruiker die wellicht eerst een compactcamera of smartphone gebruikte en op zoek is naar meer kwaliteit en functionaliteit. De camera schrikt zo’n gebruiker in ieder geval niet af met een overmaat aan knoppen. Het uitklapbare touchscreen staat centraal bij de bediening, en zoals gebruikelijk in deze klasse ontbreekt een zoeker.

De EOS M100 is compact en licht maar beschikt wel degelijk over Canon’s krachtige Digic 7 processor en de trefzekere Dual Pixel CMOS AF. Dit staat in combinatie met een 24,2 megapixel APS-C CMOS sensor garant voor een prima beeldkwaliteit en een snelle scherpstelling. De sensor biedt een gevoeligheidsbereik van 100 – 25.600 ISO. Ook bij de seriesnelheid staat de EOS M100 zijn mannetje. Met een beeldsnelheid van maximaal 6 bps kun je snelle actie probleemloos vastleggen. Het videodeel van de camera is echter wat minder progressief ontworpen. Zo langzamerhand wordt UHD oftewel 4K toch wel de standaard waarbij Full HD steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. Op dit moment is Full HD weliswaar nog kwalitatief voldoende, maar als je de trotse bezitter van een (tegenwoordig heel betaalbare) 4K televisie bent en je graag een filmpje schiet, is 4K onmisbaar op een camera die toch een aantal jaren mee zou moeten gaan.
Natuurlijk ontbreekt de connectiviteit niet. De EOS M100 beschikt over wifi, NFC en bluetooth zodat je de camera via de gratis Canon Camera Connect app kunt bedienen of het beeldmateriaal draadloos kunt overbrengen naar andere apparaten binnen jouw netwerk. En wanneer de camera aan jouw smartphone ‘hangt’ kan de GPS-data van de mobiel aan de opgeslagen foto’s worden gekoppeld.

EOS M100
Het uitklapbare touchscreen staat centraal bij de bediening.

Camera
De EOS M100 kreeg een minimalistische vormgeving. De behuizing is mooi afgewerkt met afgeronde hoeken. Door het ontbreken van een handgreep ligt de camera helaas wel wat minder solide in de hand. Dit wordt enigszins ondervangen door de voorzijde van de camera die bekleed is met een licht geribbeld kunststof materiaal en een duimgreep op de achterkant. De spaarzame knoppen leiden je vanzelf naar het aanraakscherm dat tot 180 graden (ideaal voor selfiemakers en vloggers!) uitklapbaar is tot boven de camera. Het scherm vormt het controlecentrum van de camera, wie veel met een smartphone fotografeert is niet anders gewend. Bovenop de EOS M100 is een licht verzonken video-opnameknopje gepositioneerd met daarnaast de ontspanknop in de draaiknop voor de instellingen. Bijna in het midden is de hoofdschakelaar met daarin opgenomen de aan/uitknop. De hoofdschakelaar kent drie standen: volledige automaat, foto en video. Geheel links zit een geheel in de behuizing verzonken flitser die via een schakelaar aan de zijkant van de behuizing een flink stuk omhoog klapt. De flitser is met de hand iets terug te draaien zodat je ook – bij niet al te hoge plafonds – indirect kunt flitsen. De interfaces voor HDMI en USB zijn netjes achter een klepje verborgen. Daaronder het kaartslot met ruimte voor een SD-geheugenkaart. Rest nog een multicontrole knop met daarop verschillende instellingen zoals belichtingscompensatie en het flitsprogramma.
Het is jammer dat een zoeker ontbreekt, maar daarvoor krijg je ook een zeer compacte camera terug. Het scherm is kwalitatief uitstekend, maar je ontkomt er toch niet aan dat je bij invallend zonlicht op de gok fotografeert of filmt. Een smartphone-gebruiker weet niet beter en neemt het waarschijnlijk snel voor lief.

EOS M100
De hoofdschakelaar kent drie standen: volledige automaat, foto en video.

Bediening en autofocus
De EOS M100 laat zich zoals gezegd vooral via het aanraakscherm bedienen. De pictogrammen zijn aan de rand van het scherm gepositioneerd. Het Q-menu werkt prettig en biedt toegang tot de meest gebruikte instellingen zoals witbalans, picture style, lichtmeting, autofocus, Raw/JPEG, et cetera. Buiten het Q-menu om worden er in de P/S/A/M modi ook pictogrammen voor onder meer ISO, belichtingscompensatie en diafragma- en sluitertijden weergegeven. De instellingen kunnen via de draaiknop op de bovenzijde of via het touchscreen worden gewijzigd.
De menuknop naast het scherm biedt toegang tot alle instellingen en functies. Wie dacht dat bij de besparing op het aantal knoppen ook bespaard is op de instellingen heeft het mis. De EOS M100 heeft een volwaardig menu met daarin alle denkbare mogelijkheden die je verwacht bij een systeemcamera. De navigatie verloopt vlot en de indeling is mooi overzichtelijk.
Het AF-systeem is geleend van de EOS M5 en M6 en heeft zich in de praktijk al kunnen bewijzen. De scherpstelling werkt lekker vlot dankzij de op de sensor geplaatste fasedetectie AF. De autofocus is nauwkeurig, maar heeft ondanks de AF-tracking af en toe toch wat moeite met het volgen van bewegende onderwerpen, overigens net zoals bij de andere camera’s in deze klasse. Over het geheel genomen levert de autofocus scherpe beelden met opvallend weinig missers.

EOS M100
De Raw-bestanden geven veel ruimte tot het terughalen van details bij lastige belichtingen.

Beeldkwaliteit
De 24,2 MP CMOS-sensor en de nieuwe Digic 7-processor vormen de belangrijkste ingrediënten voor een prima beeldkwaliteit. De sensor is een bekende die we ook vinden in de duurdere M5 en M6. De kleurweergave is misschien wat conservatief maar ook heel natuurlijk. De licht aangezette kleurverzadiging geeft een prettige indruk. De huidtinten komen natuurgetrouw over. Wie de kleuren wat pittiger wil hebben kan de standaardinstellingen uiteraard naar eigen smaak wijzigen. Met een hoogste gevoeligheid van ISO 25.600 en de verhoging van 18 MP (voorganger) naar 24 MP is de camera klaar om allround ingezet te kunnen worden. En dat laat de camera ook zien. Het grote gevoeligheidsbereik is prettig, zeker omdat bij het testen bleek dat de hoge ISO-waardes prima zijn in te zetten. Tot en met ISO 3200 hoef je je geen zorgen te maken, bij ISO 6400 is weliswaar wat ruis te zien, maar dit is geen bezwaar doordat er gestreefd is om zoveel mogelijk detail over te houden. Een heel mooie balans van ruisonderdrukking en behoud van detail. Wie de stap neemt om in Raw te fotograferen heeft de beeldbewerking natuurlijk grotendeels zelf in handen. De bestanden geven veel ruimte tot het terughalen van details bij lastige belichtingen. Wellicht voor de meeste M100-gebruikers een stapje te ver, maar de mogelijkheden zijn er wel. Het dynamisch bereik ziet er goed uit en laat veel detaillering zien in de donkere en lichte partijen.

Conclusie
De EOS M100 is de ideale systeemcamera om de smartphone-fotograaf de overstap te laten maken. De camera doet wat hij moet doen, uitstekende platen schieten met zo weinig mogelijk moeite en technische kennis. Je kunt weliswaar uitgebreid handmatig de boel instellen, maar het systeem wil je graag al het werk uit handen nemen. Niet verkeerd voor de gebruiker die op zoek is naar gemak en een uitstekende beeldkwaliteit. En dat je hem zo in de binnenzak kunt meenemen is mooi meegenomen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam