Test: Canon Speedlite 600EX II-RT

De Canon Speedlite 600EX II-RT is een is forse, weerbestendige, flitser die in combinatie met een EOS-camera zeer veelzijdig is. Tekst en beeld: Mich Buschman

0
Canon Speedlite 600EX II-RT
Canon Speedlite 600EX II-RT

De Canon Speedlite 600EX II-RT  (€ 633,-) is een forse, weerbestendige, mooi uitgevoerde flitser. Andere adjectieven zouden zijn: dure, veelzijdige, professionele. In combinatie met een EOS-camera is alles wat je maar bedenken kunt mogelijk: alle eerdere DDL/TTL-vormen van flitslichtmeting, manueel belichtend, automatische flitsbelichting met behulp van een meetcel, stroboscopisch flitsen en alle vormen van extern gebruik.


Wat testen we?
Voor deze test verzamelen we zes recente opsteekflitsers. Je vindt hier de links naar de afzonderlijke besprekingen:


 

Speedlite 600EX II-RT
Professioneel fotograaf Jan van Dalen met de 600EX II-RT op de EOS 5DS. De hoog boven de camera uittorenende flitser geeft geen slag- schaduw. Bouwstof en vocht hebben geen invloed op de werking van beide Canon-apparaten.

Bouw
De stoere flitskop is alle kanten op verstelbaar, de reflector is voorzien van een groothoekadapter, er is een wit reflectiekaartje voorhanden en er worden een indirecte flitsadapter (‘bouncer’) en een basishandleiding meegeleverd. Alle benamingen, handelwijzen en flits(er)beginselen staan daarin, behalve de instellingen en mogelijkheden van draadloos flitsen. Die zijn dan ook zeer uitgebreid en staan in de te downloaden Instructiehandleiding.

Canon Speedlite 600EX II-RT
In de Slave-modus is het display amber- kleurig verlicht, in de Master-modus groen.

De eerdere 600EX-RT flitser lijkt als twee druppels water op model II. Maar er zijn tal van grote en kleine verschillen, zoals drie sensoren onder de kop in plaats van twee
– te veel om hier te bespreken. Model II is vooral véél sneller en dát doet ertoe. Onze testflitser werkt als Master of Slave, optisch en radiografisch. Er zijn een directe toegang tot HSS (korte-tijdensynchronisatie) en een warmtemeting die oververhitting voorkomt. Er kunnen tot een afstand van 30 meter maximaal vijftien Speedlites worden aangestuurd: ideaal voor de creatieve fotograaf en ‘strobist’. Uiteraard zijn er meerdere groepen en kanalen beschikbaar. Om de oplaadtijd kort te houden en het aantal flitsen per lading te kunnen vergroten, is er een aansluiting voor het Canon Powerpack CP-E4(N).

Veel mogelijkheden
Hierboven wordt al een veelzijdig beeld geschetst van dit vlaggenschip. De flitser biedt FEL-belichtingsvergrendeling, flits- belichtingscorrectie en reeksen opnames met een flitsbelichtingstrapje (FEB), een modelling/instellicht en synchronisatie op het tweede sluitergordijn. Heel prettig is de Quick Flash, waarmee je geen belangrijk moment hoeft te missen doordat de flitser nog niet helemaal opgeladen is. Het infrarode AF-hulplicht biedt ondersteuning aan wel 65 AF-punten.
We gebruikten deze flitser op zowel de EOS 5DS als op en los van de EOS 7D Mark II.
Bij de eerste is een tweede identieke flitser nodig om radiografisch draadloos te kunnen flitsen, óf de ST-E3-RT Trigger. Prettig van deze transmitter of zender is dat hij dezelfde bediening en displayweergave heeft als de flitser. Jammer dat er geen AF-hulplicht in
is opgenomen. Op en los van de 7D Mark II werden de mogelijkheden van de camera in combinatie met deze flitser onderzocht. Daar blijkt alleen een optische aansturing mogelijk als we draadloos willen flitsen.

Canon Speedlite 600EX II-RT
Met de bouncer geeft de Canon Speedlite 600EX II-RT een iets zachter begrensde slagschaduw, hier op tweeënhalve meter van de muur.

De flitser biedt ruimte aan het invoeren van zes persoonlijke functies. Ook zijn er 18 C.Fn-custom- functies in te stellen, zoals nummer 20: het speakertje uitschakelen. De groepen A, B en C kunnen met ratio’s worden toegerust; ratio A:B bijvoorbeeld als 1:2 (A) met 1:4 (B). In het Menu 3, in het zwarte (dat is het gese- lecteerde) onderste displaybalkje, kunnen we allerlei zaken zoals 15 kanalen veranderen. De Scan-optie laat je zien hoe zwak of sterk de radio-ontvangst van de in werking zijnde andere flitsers is: een uniek en zeer handig controlemiddel, dat bij de andere merken ten enenmale ontbreekt. Maar ook zoiets simpels als dat groen oplichtende ledje rechts onderaan, dat je laat zien dat de flitsbelichting oké is… Al met al een buitengewoon veelzijdige flitser die zijn geld meer dan waard is.

Dit artikel is onderdeel van een vergelijkende test van zes flitsers. Hier vind je de andere besprekingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam