Stop Motion, fotografie van Muybridge & Marey

0
Muybridge
Het paard Bouquet galopperend, Eadweard Muybridge, 1887. Collectie Rijksmuseum

Met de tentoonstelling Stop Motion laat het Rijksmuseum een uniek moment in de geschiedenis van wetenschap, kunst en fotografie zien. Voor het eerste bleek de fotocamera het menselijk oog te kunnen overtreffen en een onmisbaar instrument te zijn om de wereld om ons heen waar te nemen en weer te geven. Het museum toont voor het eerst zo’n 25 originele afdrukken van de wereldberoemde foto’s van de Brits-Amerikaanse fotograaf Eadweard Muybridge (1830-1904). De selectie bevat afbeeldingen van (wilde) dieren en mensen van wie voor het eerst de beweging kon worden vastgelegd. Daarnaast zijn er ook glasnegatieven te zien van de Franse fotograaf en wetenschapper Étienne-Jules Marey (1830-1904) die op hetzelfde moment vergelijkbare bewegingsstudies maakte.

5 juli t/m 1 september, Rijksmuseum, Amsterdam

Meer over Eadweard Muybridge lees je in Focus #4 – 2024.

T/m 27 juli ook te zien in Amsterdam: Jacques Henri Lartigue – Ode to elegance

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam