Jacques Henri Lartigue – Ode to Elegance

0
Jacques Henri Lartigue
© Jacques Henri Lartigue

Jacques Henri Lartigue werd in 1894 geboren in een bevoorrechte familie in Courbevoie, Frankrijk. Op zevenjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste camera, een Kodak Box Brownie, waarmee hij een levenslange passie voor fotografie ontwikkelde. Hij begon meteen met het vastleggen van de wereld om hem heen, waarbij hij zich aanvankelijk concentreerde op zijn aanbiddende familie en zijn kindermeisje. Wat begon als een documentatie van dierbare herinneringen en geluksmomenten, groeide uit tot een visuele autobiografie die zijn hele leven omspande.

© Jacques Henri Lartigue

Ondanks het ontbreken van een formele opleiding, bezat Lartigue een aangeboren talent voor compositie en het vertellen van verhalen. Zijn foto’s stralen vreugde, spontaniteit en nostalgie uit en bieden een openhartige blik in de bevoorrechte wereld van Belle Époque Frankrijk. De wereld werd, ondanks de verontrustende veranderingen om hem heen, afgebeeld als een perfecte en mooie plek vol vreugde en geluk.

Jacques Henri Lartigue
© Jacques Henri Lartigue

Van zijn vroege foto’s van familie en vrienden tot zijn afbeeldingen van sport, luchtvaart en autoraces en de prachtige stranden van Antibes, La Garoupe en Biarritz, Lartigue’s lens legde een breed scala aan onderwerpen vast, waardoor hij een van de meest productieve en gevestigde fotografen van de 20e eeuw werd. Ode to Elegance richt zich op de tijdloze allure en charme die Jacques Henri Lartigue’s modellen gedurende zijn hele carrière uitstraalden. Met name zijn portretten van de mooie vrouwen die zijn leven bevolkten, waaronder zijn drie vrouwen -Bibi, Coco en Florette- dienen als een aangrijpende weerspiegeling van zijn persoonlijke reis en artistieke visie.

Jacques Henri Lartigue – Ode to Elegance
t/m 27 juli
Elliott Gallery
Tussen De Bogen 91, Amsterdam

Ook in deze periode te zien in Amsterdam: Chantal Elisabeth Ariëns – Where are you

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam