Suzanne Valkenburg – Van ’t kamp

0
Suzanne Valkenburg
Van ’t kamp © Suzanne Valkenburg

Fotograaf Suzanne Valkenburg exposeert deze zomer in het Rozet Centrum in Arnhem. Van het kamp is een multimediaproject waarin een portret geschetst wordt van de onzichtbare, gesloten gemeenschap van woonwagenbewoners in kleurrijke foto’s, teksten, podcasts en persoonlijke familie (archief) foto’s.

In 2018 maakt Suzanne Valkenburg kennis met Henky, bewoner van een van de dertien kleine woonwagenkampen in Arnhem. Drie jaar lang maakt ze foto’s van het leven achter de hoge muren die de hechte gemeenschap afzonderen van de rest van hun wijk. Het resultaat is de fotoserie Als een vogel zo vrij. In 2022 komt er een boek uit met dezelfde titel. Het is een ode aan een verdwijnende cultuur en een groep Nederlanders die door de jaren heen steeds minder mogen zijn wie zij zijn: reizigers. Van ’t kamp is een voortzetting en een verdieping van dit project. Drie generaties woonwagenbewoners krijgen het woord en vertellen in beeld, geluid en tekst over hun cultuur, hun verleden en hun wensen voor de toekomst. Ze laten daarmee zien wie zij zijn, maar ook hoe de buitenwereld hen ziet.

Suzanne Valkenburg
Van ’t kamp © Suzanne Valkenburg
Suzanne Valkenburg
Van ’t kamp © Suzanne Valkenburg

Met dit project wil Suzanne Valkenburg een platform creëren waar burgers en woonwagenbewoners elkaar kunnen vinden en door middel van verhalen, beelden en teksten dichter naar elkaar toe kunnen komen. Hiermee biedt zij een sociaal en cultureel tegenwicht aan het eenzijdige beeld dat, zelfs nu nog, al te vaak leidt tot maatschappelijke uitsluiting van woonwagenbewoners. Wie, net als zij, met een open blik de wereld van Annie, Kokkie, Henky, Grietje, Regina en Angelina instapt, kan niet anders dan zich verwonderen over de geschiedenis die schuilgaat achter het wonen op wielen, en de warme familiecultuur die er door de tijd heen is ontstaan, volledig omarmen.

Tot en met 31 augustus te zien bij Rozet Centrum, Kortestraat 16, Arnhem.

Ook deze zomer te zien: De Fotobiënnale Wieringen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam