Fotografie-apps: Astrofotografie

Mark Moed bespreekt Astrofotografie- apps.

0
Eberhard Grossgasteiger
(c) Eberhard Grossgasteiger

Voor het fotograferen van de nachtelijke sterrenfoto’s is een aantal zaken onontbeerlijk. Naast je camera heb je een statief, een afstandsbediening, een onbelemmerd uitzicht en vooral helder weer nodig. Er zijn ook apps die je helpen bij het instellen van de juiste belichting en het vinden van het juiste tijdstip. 

Je vindt fantastische natuurfoto’s in Focus, de meeste zijn overdag gemaakt. Ook ’s nachts kun je met je camera aan de slag. Bijvoorbeeld door het fotograferen van de sterrenhemel, eventueel in combinatie met het landschap. Om te kijken of astrofotografie iets voor je is, gebruik je in eerste instantie gewoon je eigen apparatuur. Zet de camera op je statief, richt de lens naar boven en je kunt beginnen. Maar hoe verder? Gelukkig zijn er apps die je de helpende hand bieden.

Voor de beginner 
Hoe stel je de belichting in? Bij een korte sluitertijd worden er nauwelijks sterren geregistreerd, maar bij een te lange belichting worden de sterren al snel als streepjes afgebeeld. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om star trails te maken, waarbij de sterren als mooie lichtsporen afgebeeld worden. Maar laten we er even van uitgaan dat je de hemellichamen herkenbaar wilt houden door ze ‘stilstaand’ te fotograferen, hoe lang moet je dan belichten? Je kunt het helemaal zelf uitvinden via trial and error, maar er zijn ook apps die het voor je uitzoeken, zoals Dark Skies, een eenvoudige, gratis app voor iOS en Android. 

Dark Skies logo


Je begint met het instellen van de gebruikte apparatuur. In de lijst camera’s staan helaas nauwelijks actuele camera’s. Je kunt daarom het beste een camera kiezen met een sensor die even groot is als van jouw camera. De brandpuntsafstand kies je via een schuifbalk die van 1 tot 300mm loopt. Je ziet nu in real time de maximale sluitertijd waarbij de sterren nog niet als streepjes weergeven worden. Het is jammer dat de ontwikkelaar, ondanks de nodige beloftes, niet veel aandacht besteedt aan de Dark Skies-app en de verzoeken van gebruikers. Er ontbreekt bijvoorbeeld een stopwatch waarmee je zou kunnen zien wanneer je de opname moet beëindigen. 

Voor gevorderden 
Ben je het beginnersniveau voorbij, kijk dan eens naar de Nederlandstalige app Nightshift. Deze gratis app is ontwikkeld door Waddensky, volgens de website (waddensky.com) gevestigd in het Werelderfgoed Waddenzee, zo ongeveer de donkerste plaats van Nederland waar je op heldere nachten duizenden sterren met het blote oog kunt zien. De alleen voor Android beschikbare Nightshift-app helpt je met het vinden van de beste momenten en plaatsen voor astronomische observaties. Of je nu de maan, planeten of meteorenzwermen wilt fotograferen, je ziet in de app of dat mogelijk is op jouw locatie. 

Nightshift logo


APT Darkness Clock is een app voor iOS en Adroid. Hij is ook gratis en zelfs advertentieloos, want het is een project van liefhebbers van astrofotografie, die APT de ‘Swiss Army Knife for astro imaging’ noemen. APT DC is de app-versie van de Astro Photography Tool die je vindt op ideiki.com. De mogelijkheden zijn goed uitgewerkt. Je kunt bijvoorbeeld zien wanneer de Deep Sky Darkness Time op jouw locatie plaatsvindt – de donkerste tijd van de nacht zonder maanlicht en de avond- en ochtendschemering. Dit is de beste tijd om Deep Sky Objects (objecten zoals sterrenhopen, nevels en gaswolken die zich buiten het zonne- of zelfs melkwegstelsel bevinden) waar te nemen of te fotograferen.

APT Darkness Clock logo

Apps:
Dark Skies 
Android en iOS Gratis 
Nightshift 
Android Gratis 
APT DC 
Android en iOS Gratis 

Dit artikel is afkomstig uit Focusmagazine 3 2020. Het gehele magazine vind je hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam