Viviane Sassen -PHOSPHOR: Art & Fashion

0
Viviane Sassen
DNA, from the series Lexicon, 2007 © Viviane Sassen and Stevenson (Johannesburg / Cape Town / Amsterdam).

Foam presenteert binnenkort het eerste grootschalige retrospectief van modefotograaf en beeldend kunstenaar Viviane Sassen in Nederland. De tentoonstelling PHOSPHOR: Art & Fashion toont ruim dertig jaar van Sassens oeuvre, en omvat meer dan 200 werken, waaronder fotografie, collage, beschilderde prints en videokunst.

Het eigenzinnige en eclectische visuele oeuvre van Viviane Sassen zal bijna het gehele pand van Foam vullen. PHOSPHOR: Art & Fashion richt zich op twee hoofdthema’s: het belang van intimiteit in haar werk en haar onophoudelijke zoektocht naar nieuwe fotografische vormen. De tentoonstelling bevat enkele van Sassens bekendste fotoseries, waaronder de series Flamboya (2008), Umbra (2014) en Parasomnia (2011). Daarnaast wordt haar modefotografie voor toonaangevende merken zoals Louis Vuitton en Dior in een monumentale installatie gepresenteerd. De vroege experimenten met objecten uit haar persoonlijke archieven, haar eerste zelfportretten en haar afstudeerproject, onthullen de oorsprong van Sassens beeldtaal. Deze beelden zijn in deze tentoonstelling voor het eerst te zien.

Viviane Sassen
Eudocimus Ruber, from the series Of Mud and Lotus, 2017. © Viviane Sassen and Stevenson (Johannesburg / Cape Town / Amsterdam).

Sassens oeuvre verkent zowel de dieptes van menselijk emotie als de grenzen van artistieke expressie. Thema’s als de dood, seksualiteit, verlangen en de verbinding met de ‘ander’ komen in haar werk aan bod. Viviane Sassen heeft een unieke fotografische stijl met haar gebruik van verzadigde kleuren, grafisch samenspel van licht en schaduw en haar surrealistische kijk op het lichaam. Ze beschouwt fotografie als een magisch medium en ziet foto’s als spiegels die reflecteren wat al in ons leeft, maar ook als poorten naar een ander universum vol eindeloze mogelijkheden.

21 september – 12 januari 2025
Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam

Tot en met 8 september is ook in Foam te zien: Janette Beckman – Rebels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam