Sigma F2.8/70-200 mm DG OS HSM Sports

De nieuwe F2.8/70-200 mm DG OS HSM Sports van Sigma combineert een veelzijdig en heel populair zoombereik met een hoge lichtsterkte. Hij is bovendien veel gunstiger geprijsd dan de vergelijkbare objectieven van de camerafabrikanten. Is dat te mooi om waar te zijn?

0

Bij veel professionele fotografen zit een F2.8/70-200 mm zoomobjec­tief in de fototas. Dankzij het grote zoombereik is hij voor veel situaties inzet­baar. Met name bij portretfotografie kun je afstand houden van je model, en door in- en uit te zoomen snel de uitsnede wisse­len, van close-up tot omgevingsportret en alles daartussen. De grootste lensopening van F2.8 laat een stop meer licht toe dan de goedkopere F4 alternatieven. Dat is een voordeel bij bijvoorbeeld indoorsportfoto­grafie, waar je dan een lagere gevoeligheid kunt aanhouden. De grote lichtsterkte levert ook een kleinere scherptediepte, wat het gemakkelijker maakt om je onderwerp te isoleren. Helaas zijn de merkeigen F2.8/70-200 mm objectieven behoorlijk prijzig: voor de recentste versie van Canon, Nikon en Sony betaal je 2.300 euro of meer. De op de Photokina aangekondigde Sigma F2.8/ 70-200 mm DG OS HSM Sports ligt nu in de winkel voor ‘slechts’ 1.400 euro. Dat is onge-veer de prijs van een merkeigen 70-200 mm F4 objectief. Anders gezegd, bij Sigma krijg je er gratis een volle stop lichtsterkte bij. Ik was heel benieuwd hoe dit nieuwe objec­tief zou presteren.

De minimum scherpstelafstand bedraagt 1,2 meter. (F2,8; 200 mm, ISO 200, 1/60s)

Bouw
De eerste indruk bij het uitpakken van de Sigma en het monteren op de testcamera (een Canon EOS 5D Mark IV): hij is behoor­lijk zwaar. Het gewicht van 1.805 gram is een kwart hoger dan dat van de Canon EF F2.8/70-200 mm L IS III USM (1.440 g) en de Nikon AF-S Nikkor F2.8E/70-200 mm FL ED VR (1.430 g). De verklaring voor het extra gewicht: de Sigma heeft een grotere diameter, wat zich ook vertaalt in een grotere filtermaat (82 in plaats van 77 mm). Nauwelijks 400 gram meer lijkt misschien niet zo veel, maar tijdens een lange shoot ga je het toch voelen.
Het optisch ontwerp bestaat uit 24 ele­menten in 22 groepen. Negen FLD (‘F’ Low Dispersion) -glaselementen en één SLD (Special Low Dispersion) -element helpen om chromatische aberraties te corrigeren. Het diafragma bestaat uit elf afgeronde diafragmalamellen.
Het objectief wordt geleverd met een zon­nekap met vergrendeling en een statief-gondel met een afneembare Arca Swiss-compatibele aansluiting. Zoals elk objectief uit de Sports-lijn is de F2.8/70-200 mm stof-en spatwaterdicht afgewerkt, en heeft het voorste lenselement een water- en vet (= vingerafdrukken) -afstotende coating.

Sigma F2.8/70-200 mm
De zoomring toont markeringen voor 70, 100, 135 en 200mm.

In de praktijk
Vooraan zit een brede, soepel draaiende zoomring, met markeringen voor 70, 100, 135 en 200 mm. In minder dan een kwart­slag draai je door het hele bereik. De cen­traal geplaatste manuele focusring draait wat minder soepel.
Er zijn vier schakelaars voor het instellen van de functies, de eerste regelt de focus­instellingen. Er zijn drie posities: AF, MF en MO (autofocus met handmatige correctie). Met de focusbegrenzer kun je kiezen tussen het volledige scherpstelbereik en het bereik tussen 3 meter en oneindig. De derde scha­kelaar regelt de beeldstabilisatie: standaard, panning of uit. Met de vierde schakelaar kun je twee eigen voorinstellingen voor focussnelheid, focusbegrenzer en beeld­stabilisatie oproepen. Om deze in te stellen, heb je het Sigma USB Dock en de gratis Sigma Optimization Pro-software nodig.


Prestaties
Van een F2.8 objectief verwacht je dat het ook bij deze grootste opening goed pres­teert. De Sigma F2.8/70-200 mm stelt in dat opzicht niet teleur. De scherpte is zeer goed, zowel in het beeldmidden als aan de randen, en dat over het gehele zoombereik. Dankzij de ronde diafragmaopening is de bokeh mooi. De vervorming is minimaal, met heel lichte kussenvervorming op 200 mm. Het belangrijkste optische minpunt is de opvallende vignettering op F2.8. Zowel op 70 mm als op 200 mm zijn de randen zicht­baar donkerder, tot een volle stop in de uiterste hoeken. Op F4 is de vignettering minder prominent maar nog steeds aanwe­zig. Op de Canon EOS 5D IV wordt vignet­tering gelukkig automatisch gecorrigeerd indien je in jpeg-formaat werkt en in raw-formaat is vignettering makkelijk achteraf te corrigeren.
Op de testcamera werkt de autofocus snel en accuraat. De optische beeld-stabilisatie presteert exact zoals beloofd; ik kon tot 4 stops langere sluitertijden gebruiken.

Een 70-200 mm is een veelzijdige portretlens. (F4, 74 mm, ISO 800, 1/100s)

Conclusie
De dagen dat zoomobjectieven per definitie optisch inferieur waren zijn al lang voorbij. De nieuwe Sigma 70-200 mm presteert ook op F2.8 uitstekend over het gehele bereik. Chromatische aberratie is niet merkbaar en de vervorming is mini­maal. Het enige minpunt is de duidelijke vignettering, die echter gemakkelijk gecorrigeerd kan worden. De scherpe prijs maakt de Sigma F2.8/70-200 mm DG OS HSM Sports nog indrukwekkender.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam