Oproep: Fotografieopdracht ‘De Achterkant van Hilversum’

0
@ Sanne Derks - Vergeten helden, ' De Achterkant van Hilversum' 2020

Met de ‘De Achterkant van Hilversum’ slaan Museum Hilversum en Stichting De Zilveren Camera de spreekwoordelijke handen ineen om de onderzoeksfotojournalistiek een warm hart toe te dragen.

De tijd waarin wij leven is onrustig en onstuimig. Er is sociale, culturele en politieke fragmentatie. Dit is een tijd waarin het belangrijker is dan ooit tevoren om belangrijke visuele verhalen te kunnen blijven vertellen. Hierin fungeert de camera als middel om onderliggende tendensen zichtbaar(der) te maken. Wat is de impact van huidige ontwikkelingen op de stad Hilversum en haar inwoners, de stad waar Museum Hilversum en het kantoor van de Zilveren Camera gevestigd zijn? En hoe kunnen deze ontwikkelingen visueel tot uiting worden gebracht?

Hoe
Om deze ontwikkelingen visueel te onderzoeken worden er drie opdrachten vergeven, die onder de noemer ‘De Achterkant van Hilversum’ vallen en aan drie verschillende fotojournalisten worden vergeven. Deze fotografen worden geselecteerd door een commissie, bestaande uit: Pieter Broertjes (Burgermeester Gemeente Hilversum), Vincent Mentzel (fotograaf), Annabel Oosteweeghel (fotograaf) en Eva de Vos (chef foto, Parool), op basis van hun geschreven voorstellen. Nadat er drie fotografen geselecteerd zijn, ontvangen zij deze opdracht en kunnen deze vervolgens uitwerken. Het einddoel is een expositie in Museum Hilversum, waarbij deze drie projecten/series gelijkwaardig worden gepresenteerd.

De Achterkant van Hilversum
@ Jill Noteboom – Achterdeur, ‘ De Achterkant van Hilversum’ 2020

Voor wie?
Deze opdracht is bedoeld voor alle fotojournalisten – zowel beroepsfotografen als eindexamenkandidaten van officiële Nederlandse fotografieopleidingen – die zich aangesproken of geïnspireerd voelen door het thema ‘De Achterkant van Hilversum’. Je hoeft niet woonachtig te zijn in Hilversum, maar wel in staat zijn om hier aan jouw project te werken binnen de tien weken die hiervoor staan.

Wat?
Wat is het verborgen of ook zichtbare sociale kapitaal van de huidige de stad Hilversum en haar inwoners. Het thema ‘De Achterkant van Hilversum’ is vrij interpreteerbaar. Fotografen krijgen de ruimte te werken aan thema’s die normaliter onderbelicht of zelfs ongezien blijven, om onderliggende ontwikkelingen zichtbaar te maken.

De Achterkant van Hilversum
@ Erik Borst – Ouwe, ‘ De Achterkant van Hilversum’ 2020

De ingediende voorstellen zullen getoetst/beoordeeld worden op:
-Onderwerp
-Benadering en originaliteit
-Het eindresultaat bestaat slechts uit het medium fotografie en is evt. voorzien van een begeleidende tekst
-Haalbaarheid; je voorstel moet in max. 10 weken geproduceerd kunnen worden.
-Het is een solo-opdracht
-Alleen beroepsfotografen en eindexamenkandidaten van officiële Nederlandse fotografieopleidingen, geen leeftijdsbeperkingen.
-Je voorstel moet op 1 A4 passen met leesbaar lettertype. Daarnaast wordt je CV gevraagd en een portfolio met ten minste 10 beelden/projecten en een verwijzing naar je website (indien je die hebt).

Wat zijn de prijzen?
Voor iedere fotograaf en uitgegeven opdracht is er een vergoeding beschikbaar van €2.000,-. Hiernaast zal er een tentoonstelling in Museum Hilversum worden georganiseerd, waarbij iedere fotograaf met ca. 5-8 foto’s uit zijn of haar serie zal presenteren.

Inzendingen – zowel het geschreven voorstel als een CV en portfolio en/of website, evenals eventuele vragen en nadere info – mogen gestuurd worden naar nelly@zilverencamera.nl voor 1 januari 2022.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam