Bertien van Manen overleden

0
Bertien van Manen
Bertien van Manen, At the mines, Apanas, Siberia, 1994

Zondag 26 mei is Bertien van Manen op 89-jarige leeftijd overleden. Ze laat ons achter met een bijzonder oeuvre. De bekende documentaire fotograaf begon haar carrière in 1975, op veertigjarige leeftijd, als modefotografe. Geïnspireerd door Robert Frank’s The Americans, dat een rauwe kant van de Verenigde Staten liet zien, begon ze zich te richten op documentaire fotografie. Bertien van Manen reisde de wereld rond en fotografeerde mensen die ze ontmoette en met wie ze vaak bevriend was. Ze sprak vloeiend Russisch en was een van de eerste documentaire fotografen die de voormalige Sovjet-Unie binnenkwam na de val van het IJzeren Gordijn. Van Manen reisde en documenteerde een groot deel van de wereld, waaronder Oost-Europa, de Westelijke Sahara en de Appalachen.

Eva, Sasha and Alosha. Shachunia, 1993. © Bertien van Manen

Van Manen genoot een Nederlandse bevoorrechte opvoeding in Heerlen, waar haar vader ingenieur was in de Staatskolenmijnen. Ze voelde zich nauw verbonden met de mijnwerkers, wier huizen en gezinnen ze warm en vriendelijk vond. Later documenteerde ze mijnwerkers op verschillende plaatsen, waaronder Sheffield, Siberië en de Appalachen. Ze bleef vaak in nauw contact met haar onderwerpen, stuurde hen foto’s en wisselde brieven uit. Bertien van Manen staat bekend om haar intieme maar “rauwe” fotografie, waarbij ze mensen laat zien zoals ze zijn, zonder enige vorm van retoucheren of het bewerken van zichtbare onregelmatigheden in haar foto’s. Om zo dicht mogelijk bij haar onderwerp te komen werkte ze met een snapshotcamera.

Bertien van Manen
Bertien van Manen, Sheila, Wakefield, Yorkshire, 1979

Bertien van Manen heeft vele tentoonstellingen gehad, onder andere in het Museum of Modern Art, New York, het Maison Européenne de la Photographie in Parijs en het Fotomuseum Winterthur. In 2020 had ze een grote overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum, Amsterdam. Vorig jaar was bij SCHUNCK de tentoonstelling Gluckauf te zien, over het dagelijks leven in verschillende mijnwerkersgemeenschappen.

www.bertienvanmanen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam