William Rutten: het Perfecte Plaatje – seizoen 4

Topfotograaf William Rutten krijgt zo’n beetje alle binnen- en buitenlandse sterren voor zijn camera. In deze rubriek vertelt hij elke maand het verhaal achter een van zijn foto’s.

0
Focus Magazine het perfecte plaatje
Het Perfecte Plaatje - seizoen 4 © William Rutten

Het is 2015 als ik voor het eerst word bena­derd om deel te nemen aan een televisie­programma over fotografie. Ik had mijn bedenkingen, maar na een aantal goede gesprekken en toezeggingen ging ik het avontuur aan: Het Perfecte Plaatje, seizoen één! Inmiddels zijn we drie seizoenen verder en beginnen we deze maand met seizoen vier!

Het programma mag gerust een groot en onverwacht succes genoemd worden, want dit had werkelijk niemand aan zien komen. Het afgelopen seizoen werd in totaal maar liefst door twee miljoen mensen per week bekeken; nog nooit eerder trok een pro­gramma over fotografie zoveel kijkers.Het succes laat zich echter wel makkelijk verklaren. Fotografie is hobby nummer één over de hele wereld en het is leuk om geïnspireerd te worden.

Het succes van het programma staat en valt wel met de deelname van BN-ers. En daar is in toen we begonnen behoorlijk wat kritiek op geweest! Maar behalve dat het zo meer kijkers trekt, heeft het als voordeel dat je al weet waar diegene zich eigenlijk dagelijks mee bezighoudt; en dat is niet de fotografie. Het is daarom extra leuk om de vorderingen te zien en hoe onverwacht goed sommigenvan hen worden. Laat ik voor mijzelf spreken: had ik verwacht dat Estelle Cruijff of Patty Brard het in zich hadden om te winnen? Ik had ze beiden niet verder dan twee, drie afleveringen zien komen als ik heel eerlijk ben. Dit programma haalt het creatiefste in de mens naar boven en dat kunnen we alle­maal meebeleven.

Zou het net zo goed werken met onbe­kende mensen? Nee, dat zou nooit zoveel kijkers trekken. Bovendien moet je niet ver­geten dat er bij alles wat je als deelnemer doet constant twee cameraploegen om je heen staan, daar moet je maar mee om kunnen gaan als je dat niet gewend bent. Het zou een extra struikelblok betekenen en grote kans dat de meeste fotografen (die toch al vaak niet voor niets achter een camera staan) dicht zouden klappen. En, juist omdat je de BN-ers al kent, zal er geen twijfel zijn thuis of ze niet misschien al heel veel fotografie-ervaring hadden vóór het programma.

Het programma is inmiddels door vriend en vijand omarmd; veel vakbroeders hebben mij al toegegeven met zeer veel plezier te kijken. Juist de herkenbare factor is leuk voor thuis op de bank. We hebben vele fantastische gast-juryleden mogen ontvan­gen en op een enkele zuurpruim na vinden mensen het gewoon leuk dat er eindelijk een televisieprogramma is omtrent dit mooie vak/hobby.Jullie vragen vaak: “Levert het programma een kant-en-klare fotograaf aan die meteen aan de slag kan?” Nou, niet op alle gebie­den natuurlijk! Ze kunnen fotograferen en kennen hun camera, maar het is natuur­lijk geen opleiding; meer een uitgebreide workshop.

En raakt de vakfotograaf zijn baantje kwijt aan een BN-er? Nee, natuurlijk niet! Er zul­len wat commerciële merken zijn die het om promotionele redenen heel interessant vinden om iets met een BN-er als fotograaf te doen, maar bijna al deze fotografen huren dan weer een pro in om zich te laten assisteren! Kim Feenstra werkt met twee professionele assistenten, Humberto Tan ook met twee en de rest neemt ook regel­matig een assistent mee die ervoor betaald wordt, dus het levert ook weer extra werk op, dubbel dus eigenlijk zelfs!Het programma wil op een positieve manier laten zien wat het fotografievak inhoudt, het maken van foto’s met alles wat daar bij hoort, het bewerken en de juiste keuzes maken. En dan wel op een manier zodat het voor iedere kijker leuk moet zijn om naar te kijken.

Wil je technischer meer de diepte in, dan kun je voor instellingen bijvoorbeeld op de site van het programma terecht, of kijken naar de extra filmpjes die Canon op zijn socials gaat delen tijdens het programma. Ook zal er dit seizoen na de laatste vier afleveringen een extra web-uitzending te zien zijn via Canon Nederland, waar we wat meer op de techniek kunnen ingaan en vragen van jullie kunnen beantwoorden.Het Perfecte Plaatje is niets meer dan een feel good programma over het onder-werp dat wij allen zo lief hebben; niet te hoogdrempelig en voor een groot publiek. Je kunt er wat van opsteken of je kunt er gewoon naar kijken om lekker te ont­spannen.

Ik hoop dat jullie net zoveel plezier bele­ven aan dit seizoen als wij; er zullen weer prachtige foto’s voorbij komen; net als in deze nieuwe Focus!

www.instagram.com/williamrutten

Deze column verscheen eerder in Focus november 2019

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam