Beyond the Image: Bertien van Manen & Friends

0
Eva, Sasha and Alosha. Shachunia, 1993. © Bertien van Manen

Documentaire fotografe Bertien van Manen heeft haar eerste grote overzichtstentoonstelling in Het Stedelijk Museum. Er zijn verschillende series te zien; van Van Manens autobiografische werk en de eerste serie in Budapest in de jaren ’70, de zwart-witseries over gastarbeidersvrouwen en nonnen in de jaren ’80, de vertellingen over Russen en Chinezen in veranderende samenlevingen in de jaren ’90, haar verwerking van familiefoto’s van anderen begin deze eeuw tot de gevoelige (natuur)beelden na de dood van haar man uit de jaren 2010.
Om het werk van Bertien van Manen meer context, een accent, contrast of tegenwicht te geven, worden haar series in de tentoonstelling, in nauwe samenspraak met de fotografe zelf, gecombineerd met het werk van een andere fotograaf. De fotografen Chris Killip, Jitka Hanzlová, Josef Koudelka, Robert Frank, Nan Goldin, Wout Berger, Seiichi Furuya, Guido Guidi, Rineke Dijkstra, Rahima Gambo, Stephen Gill, Martin McGagh, nemen net als Van Manen veelal onderwerpen uit hun directe omgeving en keren hier vaak herhaaldelijk en langere tijd naar terug. Deels parallel is aangrenzend de filminstallatie Imperial Courts (2017) van Dana Lixenberg te zien, waarin zij het dagelijks leven van de bewoners van deze wijk in Los Angeles vastlegt. In de tentoonstelling is ook een nieuwe edit van de film Bertien van Manen Photographer van Michael Pilz te zien, opgenomen in Siberië in 1994.

Beyond the Image: Bertien van Manen & Friends
t/m 20 september
Stedelijk Museum
Museumplein 10, Amsterdam

Bertien van Manen
Tao in her Dormitory – Fudan University, Shanghai, 1998. © Bertien van Manen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam