Borealis, Life in the Woods

0
Borealis
BOREALIS Rusland, Boerjatië, augustus 2019 – Schade van een bosbrand in Siberië. © JEROEN TOIRKENS COURTESY KAHMANN GALLERY

Fotograaf Jeroen Toirkens en journalist en televisiemaker Jelle Brandt Corstius hebben voor hun project Borealis de afgelopen vier jaar de bossen van de zogenaamde boreale zone bezocht. Deze zone is een cirkel van voornamelijk naaldbossen, die zich uitstrekt over de noordelijke delen van Europa, Azië en Amerika. Dertig procent van alle bomen op aarde staan in deze zone en zijn essentieel voor het behoud van de ecologische balans op aarde. Ze zetten op grote schaal CO2 om in zuurstof. Toch is minder dan twaalf procent van deze bossen beschermd gebied en worden ze bedreigd van allerlei kanten: commerciële houtkap, kwetsbaarheid van nieuwe aanplant en woekerende bosbranden, zoals afgelopen zomer in Siberië. Jeroen Toirkens en Jelle Brandt Corstius zochten voor Borealis naar de verhalen van de bossen en van de mensen die er wonen. Nu de effecten van klimaatverandering steeds duidelijker worden, is het belangrijk deze verhalen te vertellen. De beelden van Toirkens getuigen van de eeuwenoude mythische aantrekkingskracht van de bossen, maar tonen ook de manieren waarop de bewoners van de boreale zone hun leefgebied behandelen en beschermen. Deze tentoonstelling toont alle acht hoofdstukken van het project, inclusief het niet eerder getoonde persoonlijke sluitstuk van Toirkens en Brandt Corstius in Alaska.

BOREALIS Schotland, februari 2017 – Boreal tree #25. © JEROEN TOIRKENS COURTESY KAHMANN GALLERY
BOREALIS Schotland, februari 2017 – Two Granny Pines. © JEROEN TOIRKENS / COURTESY KAHMANN GALLERY

Borealis, Life in the Woods
Jeroen Toirkens en Jelle Brandt Corstius
16 jan t/m 13 jun 2021
Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43, Den Haag
fotomuseumdenhaag.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam