Nick Hannes – New Capital

0
Nick Hannes
New Capital © Nick Hannes

Vanwege ecologische, demografische of strategische redenen hebben verschillende landen recentelijk besloten om nieuwe hoofdsteden te bouwen: slimme steden gebouwd op onontgonnen land. De hedendaagse stad wordt steeds meer een stad van simulaties, ontdaan van historische gelaagdheid, lokaal karakter en identiteit. Het specifieke wordt vervangen door het inwisselbare. Nick Hannes reisde naar zes landen die in een recent verleden een nieuwe hoofdstad hebben gebouwd of daar volop mee bezig zijn. Het betreft Brasilia (Brazilië), Abuja (Nigeria), Astana (Kazachstan), Sejong (Zuid-Korea), Nieuwe Administratieve Hoofdstad NAC (Egypte) en Nusantara (Indonesië).

Nick Hannes
New Capital © Nick Hannes

Als een visueel socioloog met een scherp oog voor detail gaat Nick Hannes op zoek naar de menselijke maat in een decor vol spektakelarchitectuur en pompeuze prestigeprojecten. New Capital is een kritische reflectie op ongebreidelde neoliberale stadsontwikkeling en haar sociale en ecologische gevolgen, maar is ook doorspekt met subtiele humor en verrassende toevalligheden. De serie over de nieuwe Egyptische hoofdstad viel in 2023 in de prijzen bij World Press Photo in bij het onderdeel Africa, Stories.

Nick Hannes – New Capital
Lannoo, € 45,-

Nick Hannes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam