UNIQUE, Beyond photography

0
Mains, 2019 © Stephan Vanfleteren

In de tentoonstelling UNIQUE worden 21 projecten van kunstenaars getoond, waarvan de helft jonger is dan 40 jaar en gevestigd is in België. Wat hen verenigt is het creatieve gebaar. Het gaat hier niet langer alleen om het fotografische perspectief, maar om het handwerk dat wordt gevierd. Het tot stand brengen van deze fysieke verbinding met het kunstwerk resulteert in het creëren van unieke stukken die de normen van analoge fotografie tarten en zich verzetten tegen de reproduceerbaarheid van digitale fotografie.

Unique
Sinchi, sinchi Tabaquito © Pepe Atocha

Het creatieve proces van de kunstenaars in UNIQUE verloopt traag, alsof ze de behoefte voelen om een ander tempo aan te nemen, in contrast met de snelheid van de sluiterklik. Hun beelden vereisen langdurige voorbereiding, waarbij reflectie en introspectie worden bevorderd, en waarbij kijkers ook worden uitgenodigd om te pauzeren. Waarom deze zoektocht? Experimenteren en het verlangen om terug te keren naar de alchemie van het fotografische proces komen naar voren. Met het gemak van digitale fotogra­fie en smartphones voelen kunstenaars de behoefte om terug te keren naar de basis van het proces, naar het werk in de donkere kamer of in het volle licht, waar nieuwe ervaringen worden geboren. Ze verkennen en onderzoeken de mogelijkheden van fotografie, van filmonwikkeling, en zelfs fotografie zonder camera.

Unique
From the series This Too Shall Pass © Morvarid K
From the series Followers © Antoine De Winter

Daarnaast gaat het in UNIQUE om betekenis en bewustwording. De meeste kunstenaars ver­binden hun werk met conceptuele benaderingen, waarbij onderwerpen als ecologie, de rol van vrouwen, milieuverontreiniging, technologische omwentelingen, en vele andere worden aangesneden, waardoor wereldwijde debatten worden gevoed. Bovendien stellen de kunstenaars het concept van geheugen ter discussie. De essentie van foto­grafie wordt in twijfel getrokken. Is een eenvoudige fotografische afdruk niet meer genoeg om in het geheugen te bewaren?
Met onder meer: Stephan Vanfleteren, Sylvie Bonnot, Alice Pallot, Dana Cojbuc, Douglas Mandry, Lior Gal, Gundi Falk, Romane Iskaria.

UNIQUE, Beyond photography
18 april t/m 8 juni
Hangar Gallery
18 Place du Châtelain, Brussel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam