Welkom Today: Ad van Denderen, Lebohang Tlali en v.a.

0
Welkom Today
Patricia Thone in haar nieuwe jurk, Thabong, ca 1990. Foto: Aubati Tau

Welkom Today’ is een project naar aanleiding van het boek Welkom in Suid-Afrika (1991) van Ad van Denderen. Het vertelt in een veelvoud aan perspectieven, generaties en geschiedenissen het verhaal van de Zuid-Afrikaanse plaatsen Welkom en Thabong.

In 1990/ 1991 legde Ad van Denderen samen met schrijver Margalith Kleijwegt tijdens de laatste dagen van de apartheid in het goudmijnstadje Welkom en het naburige township Thabong het dagelijks leven vast. Door oplopende spanningen tussen de witte en zwarte gemeenschappen was hier regelmatig onrust. Het resulteerde in het boek Welkom in Suid-Afrika, in 1991 door Focus Publishing uitgebracht. 25 jaar later ontving Ad van Denderen een email van fotograaf Lebohang Tlali, waarin hij zegt: “Deze foto’s zijn genomen in een cruciale periode in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Ik word steeds opnieuw geraakt door uw boek, dat op een of andere manier ook veelzeggend is voor de huidige realiteit van Welkom en Zuid-Afrika.”

Mooi West. 1990 Foto: Ad van Denderen

Het was het begin van een bijzondere samenwerking die vanaf 18 mei te zien is in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De tentoonstelling combineert oude en nieuwe fotografie van Van Denderen en Lebohan Tlali, video, krantenarchieven, familiealbums en teksten van Margalith Kleijwegt. Zij tekende acht familieverhalen op, verteld vanuit het perspectief van de jongere born-free generatie. Ook zijn er foto’s te zien die gemaakt zijn door scholieren uit Welkom en Thabong. Bij de tentoonstelling verschijnt het gelijknamige boek.

Welkom Today
Ad van Denderen, Lebohang Tlali en vele anderen
18 mei t/m 13 okt
Stedelijk Museum
Museumplein 10, Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam