Binnenkort: Boris Mikhailov – Oekraïens dagboek

0
Boris Mikhailov
Uit de serie “Luriki (Ingekleurde Sovjet portretten)”, 1971-85 © Boris Mikhaïlov, VG Bild-Kunst, Bonn Courtesy Boris and Vita Mikhailov.

Oekraïens dagboek is het grootse retrospectief in Nederland gewijd aan de Oekraïense fotograaf en kunstenaar Boris Mikhailov (1938). Als een van de weinigen toont hij sinds de jaren 1960 op indringende wijze de tumultueuze veranderingen in zijn land. Met opzet maakt hij gebruik van ‘slechte fotografie’ – het bewust vermijden van perfectie in techniek en compositie – om subtiel kritiek te leveren op de geïdealiseerde beelden van het leven in de voormalige Sovjet-Unie. In zijn compromisloze en pijnlijk realistische benadering legt hij de ineenstorting van het Sovjetrijk vast en de gevolgen daarvan voor het dagelijkse leven van de Oekraïense bevolking.

Boris Mikhailov
Uit de serie “Red”, 1968-75. © Boris Mikhailov, VG Bild-Kunst, Bonn. Courtesy Boris and Vita Mikhailov.

Door de huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne krijgt het werk van Boris Mikhailov een hernieuwde relevantie. Oekraïens dagboek is niet alleen een persoonlijk dagboek van één van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars, maar ook een uniek en krachtig tijdsdocument van een land dat voortdurend een speelbal is in een geopolitieke strijd. In de tentoonstelling is werk uit 19 series te zien die zijn gemaakt tussen de jaren 1960 en 2019. Er zijn twee video-installaties, monumentale werken en met de hand ingekleurde foto’s. Ook wordt aandacht besteed aan werk waarin Boris Mikhailov fotografie en teksten combineert en zijn experimenten met een filmische montage van stilstaande beelden. 

Boris Mikhailov – Oekraïens dagboek
30 mrt t/m 18 aug
Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43, Den Haag

Nu te zien in Brussel: Generations of Resilience – 22 Oekraïense fotografen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam