Variétés. Fotografie en avant-garde

0
Variétés
De ontvoering van de etalagepop, 1928. Keystone View Company

In Huis Marseille is een bijzondere collectie avant-gardistische en surrealistische foto’s te zien uit de jaren 20 van de vorige eeuw. 30 jaar geleden werden de vintage prints herontdekt tussen de meer dan 150.000 persfoto’s van het Vlaamse dagblad Vooruit. Als door een wonder waren ze bewaard gebleven. De collectie dankt haar ontstaan aan het Belgische kunsttijdschrift Variétés. Revue mensuelle illustrée de l’esprit contemporain, dat maar twee jaargangen (van mei 1928 tot april 1930) heeft gekend voor het failliet ging.

Variétés was een belangrijk internationaal podium voor een jonge generatie fotografen. De signatuur van het blad was onmiskenbaar surrealistisch. In de jaren 20 ontstond een nieuwe fotografische taal met uitgesproken camerastandpunten, ferme diagonalen en extreme close-ups. Experimenten in de donkere kamer met dubbeldrukken en fotogrammen vergrootten het vocabulaire van de fotograaf. Het tijdschrift publiceerde vele indrukwekkende foto’s, fotogrammen en fotomontages van toonaangevende fotografen als Man Ray, Germaine Krull, Berenice Abbott, László Moholy-Nagy, Florence Henri en Eli Lotar. Ook schonk het maandblad veel aandacht aan avant-garde film.

Variétés
Zonder titel, ca. 1929 © Maurice Tabard / alle rechten voorbehouden

Huis Marseille toont met vintage foto’s, spreads uit de 24 afleveringen van het tijdschrift en filmfragmenten een verrassend panorama van avant-garde-fotografie en -film uit het interbellum. In de verschillende zalen komen thema’s en genres aan bod als surrealisme, stillevens, de moderne stad, de poëzie van de straat, het machinetijdperk en fotografische experimenten.

Variétés. Fotografie en avant-garde
t/m 22 okt
Huis Marseille, Amsterdam

Ook nu te zien: New Horizons, Rijksmuseum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam