Steffi Reimers – Guilty Grounds

0
Steffi Reimers
Unsolved – Guilty Grounds, 2023 © Steffi Reimers

Foam 3h presenteert de eerste solotentoonstelling van de recent afgestudeerde Nederlandse fotograaf Steffi Reimers, de 7e ontvanger van het Florentine Riem Vis Stipendium. Voor het conceptuele fotoproject Guilty Grounds reisde ze naar Calabrië, Zuid-Italië, om de schaduwzijde van de Calabrese geschiedenis en het ontstaan van de ontvoeringspraktijken van ’s werelds machtigste criminele organisatie, de ‘Ndrangheta, te onderzoeken.

Steffi Reimers maakt gebruik van het concept van “Guilty Landscapes” om de complexiteit van deze tragische geschiedenis over te brengen. Ze onthult de landschappen van het Aspromonte nationaal park als stille getuigen van de doordringende invloed van de ‘Ndrangheta. Landschappen die ooit ongerept en vredig waren, resoneren nu met herinneringen aan gebeurtenissen die subtiel hun sporen hebben achtergelaten.

Steffi Reimers
Gunshot punctures – Guilty Grounds, 2023 © Steffi Reimers

De toevoeging van een ‘gebedskaart’ aan de tentoonstelling introduceert een dualiteit en benadrukt de rol van geloof en misdaad in de regio. Hoewel het niet het centrale thema is, dient de gebedskaart om de delicate balans tussen deze twee aspecten te benadrukken en biedt een verhaal dat uitnodigt tot diepere contemplatie. In een regio waar de maffia en haar activiteiten vaak worden ontkend is Guilty Grounds een krachtige herinnering aan een schokkend deel van de Italiaanse geschiedenis, die de kijker confronteert met de ongemakkelijke waarheid. In dit project komt de keuze van Reimers om menselijke figuren uit haar beelden te weren duidelijk naar voren, wat de landschappen des te meer benadrukt als zowel ‘schuldige’ als ‘getuigende’ entiteiten. Elk beeld legt een stille getuigenis af van de gebeurtenissen in Calabrië en nodigt de kijker uit om mee te doen en hun eigen interpretaties te maken.

Steffi Reimers (NL, 1995) behaalde in 2021 haar bachelor in fotografie aan de Hogeschool voor Toegepaste Fotografie in Amsterdam. In 2022 gaf ze het boek Aftermath uit waarvoor ze twee maanden in Srebenica verbleef en de nasleep van de Joegoslavische burgeroorlog op indrukwekkende manier in beeld bracht. Vergankelijkheid, trauma en verlies zijn terugkerende thema’s in veel van haar werk. Naast haar vrije werk is zij sinds 2022 ook in dienst bij het Nederlands Forensisch Instituut als medisch-forensisch fotograaf. Hier documenteert zij forensische onderzoeken en werkt zij samen met een gespecialiseerd team om een stem te geven aan geweldsslachtoffers die zichzelf niet meer kunnen uiten.

Steffi Reimers
The crucifix of ransoms – Guilty Grounds, 2023 © Steffi Reimers

Het Florentine Riem Vis Stipendium is ingesteld ter nagedachtenis aan Florentine Riem Vis (1959-2016) en wordt jaarlijks uitgereikt met als doel een jonge kunstenaar in staat te stellen diens artistieke carrière verder te ontwikkelen.

Foam 3h: Steffi Reimers – Guilty Grounds 
t/m 3 maart 2024
Foam, Amsterdam

Ook nu te zien in Foam: Tina Modotti: Artist and Activist

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam