Nikon Z 85mm F1.8 S: lichtsterke portrettele

De reeks vaste brandpunten met F1.8-lichtsterkte voor de Nikon Z-camera’s breidt zich gestaag uit. Na de 35 en 50mm is nu ook de 85mm portretlens leverbaar en is er een 24mm groothoek aangekondigd. Hoe presteert de 85mm lens?

1
Nikon Z 85mm F1.8 S

De Nikon Z 85mm F1.8 S is een relatief licht en slank objectief met een opvallend brede scherpstelring. Deze is van geribbeld lichtmetaal, net als bij de andere S-lenzen. De lens is made in China en wordt inclusief een ronde kunststof zonnekap en een buidel geleverd voor € 899,-. De lensopbouw bestaat uit twaalf elementen in acht groepen, de front- en achterlens zijn voorzien van de Nano Crystal Coat, die het invallende licht effectief doorlaat en overstraling en nevenbeelden dooft. Twee lenzen van ED-glas corrigeren de chromatische aberratie, maar in de opbouw zie je geen asferische lenzen. Deze lenzen corrigeren normaliter op vertekening en sferische aberratie, maar deze fouten komen hier niet voor. Ze worden sowieso geëlimineerd door de correctieprofielen in de lensfirmware en in de nabewerkingssoftware. Een voordeel is, dat de zogenaamde ‘uienringen’ in de onscherptecirkels niet voorkomen. Ook is in de geheel nieuw berekende lensopbouw het verschijnsel focus breathing goed gecorrigeerd. Dat komt overgangen in video’s met scherpstelbewegingen van close-up tot oneindig ten goede. Aan de brede scherpstelring kan vanuit de camera een andere functie worden toegekend: als lichtmeetcorrectie, en – weer gunstig voor video – als traploze diafragmering.

Een damhert met diafragma F2.4 in tegenlicht. De weergave is vrij van fouten.
Een detail.

Scherpstelling
De 85mm S-lens is uitgerust met een meer- voudig AF-scherpstelsysteem. Dat werkt snel, precies en stil zodat het niet stoort in filmopnames. Benutten we de oogherkenningsfunctie van de Z6 of Z7, dan zien we het grote gemak daarvan al op het display of in de zoeker terug. Ook valt daarbij  op hoe goed de sensor-beeldstabilisatie werkt.

Prestaties
De lens is weerbestendig uitgevoerd en hij ligt lekker in de (linker)hand. Aangenaam verrast was ik door de fraaie weergave: scherp, met een mooi onscherpteverloop. Bij volle lensopening zijn de hoeken wat zachter van contrast dan bij F2,8. Allerlei details, fragmenten in de verte en uiteraard portretten laten zich zonder welke fout  dan ook vastleggen. Kijken we ter vergelij- king naar de 85mm F1.8 en 85mm F1.4  Nikkor AF-S lenzen, daar kom je wel fouten tegen, zoals vignettering en chromatische aberratie. De grote Z-bajonet en de kleinere flensafstand (afstand tussen bajonet en sensor)  werpen hier onmiskenbaar hun vruchten af. Het is beslist aan te raden  om de volle lensopening te benutten als je van een korte scherptediepte houdt.

Een korte tele is geschikt voor allerlei details, zoals in landschapsopnames.
Een detail

Conclusie
De Nikon Z 85mm F1.8 S-lens is een prima presterende korte tele. Ergonomisch is hij basaal en prettig uitgevoerd en in goede balans met een Z-body. De optische prestaties zijn uitstekend en de autofocus reageert snel en precies. Het gemak dat je met de scherpstelring kunt ingrijpen op de belichting (belichtingscorrectie of diafragma) is een zinvol extra.   

Meer advies en testen van Nikon-objectieven en camera’s vind je op onze testwebsite focus-review.com waar sinds 2020 alle testen op geplaatst worden.

1 REACTIE

 1. Is dit 85 mm Nikon optiek een portrettele, een portretlens of een portretobjectief ?
  In de tubus van het optiek zijn lenzen gemonteerd, laten we het daarom een
  objectief noemen. Nikon geeft zijn objectieven de naam Nikkor.
  Het zou gepast zijn om de kwaliteit van deze Nikkor te illustreren aan de hand van
  een reeks portretfoto’s van een mens en niet van een dier. Het model in dezelfde
  pose gefotografeerd bij alle diafragma openingen. Zo kan het veranderen van de
  beeldkwaliteit en de scherptediepte zichtbaar gemaakt worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam