Tina Modotti – Artist and Activist

0
Tina Modotti
Canana, sickle and guitar, 1927, photo by Tina Modotti / Colección y Archivo de Fundación Televisa, Ciudad de México.

Vanaf 17 november is in Foam een uitgebreid overzicht en eerbetoon aan het werk van de markante fotograaf Tina Modotti (1896-1942) te zien. Vanwege haar unieke positie als kunstenaar en activist speelde ze een actieve rol in de grote politieke gebeurtenissen van de jaren 1920 en 1930. Haar portretten van beroemde kunstenaars zoals Diego Rivera of haar partner Edward Weston, bieden een uniek kijkje in hun wereld, terwijl haar afbeeldingen van Mexicaanse boeren en arbeiders haar standvastige toewijding aan sociale doelen weerspiegelen.

Geboren in Italië, leidde Modotti’s reis haar naar het epicentrum van kunst en politiek in het begin van de 20e eeuw, van haar vroege dagen als actrice in stomme films in Hollywood tot haar connecties binnen de Mexicaanse kunstbewegingen waar Frida Kahlo en Diego Rivera een centrale rol speelden. Met haar camera legde Tina Modotti de bezienswaardigheden en mensen van Mexico vast, met een focus op vrouwen, folklore en religieuze kunst. Haar rauwe fotografische werk plaatst haar stevig als een centrale figuur in de wereld van de modernistische fotografie. Modotti’s verhaal strekt zich echter ver uit voorbij artistieke kaders. Haar verbinding met revolutionaire idealen plaatst haar aan de voorhoede van sociale verandering. Nadat ze zich in Moskou vestigde en zich aansloot bij de Communistische Partij van de Sovjet-Unie, gaf ze in 1931 de fotografie volledig op om zich aan de politiek te wijden. Modotti overleed in 1942 op 45-jarige leeftijd.

Tina Modotti
Woman of Tehuantepec (carrying jicalpextle), 1929, photo by Tina Modotti / Courtesy Throckmorton Fine Art, New York.

Voor het grootste deel van haar leven en daarna werd het werk van Tina Modotti overschaduwd door de invloedrijke en beroemde fotograaf Edward Weston, die haar had geïntroduceerd op het gebied van fotografie. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de fotografie van Weston en Modotti vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden is, waarbij foto’s soms ten onrechte aan Weston worden toegekend.

De tentoonstelling brengt bijna 250 vintage prints samen die zijn uitgeleend door 9 belangrijke internationale instellingen en diverse particuliere bruikleengevers en collecties, waaronder geïllustreerde tijdschriften en originele werken van fotografen uit Modotti’s naaste omgeving, zoals Edward Weston.

Tina Modotti – Artist and Activist
17 nov t/m 31 jan 2024
Foam
Keizersgracht 609, Amsterdam

Ook te zien in Foam: Carlijn Jacobs -Sleeping Beauty

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam