New Horizons in het Rijksmuseum

0
New Horizons
Henk Wildschut, Calais, Frankrijk, 2010. Aankoop uit het Stefanie Georgina Alexa Nühn Fonds/Rijksmuseum Fonds. © Henk Wildschut

Het Rijksmuseum toont deze zomer hoogtepunten uit de moderne kleurenfotografie. In New Horizons zijn dertig foto’s van nationale en internationale fotografen te zien, onder wie Viviane Sassen, Henk Wildschut, Michael Wolf, Pieter Hugo en Ruud van Empel. De meeste werken zijn de afgelopen jaren geschonken of met steun van particuliere fondsen aangekocht en worden voor het eerst getoond.

New Horizons
Viviane Sassen, Almando Fuchsia, 2013. Aankoop met steun van de Familie W. Cordia/ Rijksmuseum Fonds. © Viviane Sassen

New Horizons brengt een cruciale omslag in de geschiedenis van de fotografie in beeld. Tot in de jaren ’70 was zwart-wit de norm en veel fotografen wilden niets van kleurenfotografie weten. Zo zei de Amerikaanse fotograaf Robert Frank in 1961: “Black and white are the colors of photography”. Nu, ruim 60 jaar later, is kleur is op alle terreinen van de fotografie doorgedrongen, en niet meer weg te denken. Met de opkomst van kleurenfotografie zijn de grenzen tussen genres vervaagd. Kunstzinnige en documentairefotografie groeien naar elkaar toe. Fotografie is nog altijd een belangrijk medium om te laten zien hoe mensen leven. Soms gebeurt dat op subtiele en indirecte wijze. Zo documenteert Henk Wildschut de vluchtelingen bij Calais zonder henzelf in beeld te brengen, alleen de tenten en andere bouwsels waarin ze leven. Michael Wolf verbeeldde de woonomstandigheden in Hong Kong, niet door de interieurs zelf te fotograferen maar de onmenselijke grootte en anonimiteit van de buitenkanten van wolkenkrabbers. Daarmee zetten zij de zichtbare wereld naar hun hand. Dat doen ook Jacquie Maria Wessels met stillevens in autogarages, Anne Geene met de natuur en Ruud van Empel schept uit het niets een compleet nieuwe wereld.

New Horizons
Michael Wolf, Architecture of Density # 119, 2009. Aankoop uit het Stefanie Georgina Alexa Nühn Fonds/Rijksmuseum Fonds. Courtesy of Galerie Wouter van Leeuwen

Fotocollectie
De fotocollectie van het Rijkmuseum omvat meer dan 160.000 vintage afdrukken, fotoalbums, fotoboeken en andere bijzondere foto’s. De collectie bevat werken uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw en vormt een representatief overzicht van de geschiedenis van de fotografie. Het gaat daarbij om erkende meesterwerken van nationale en internationale topfotografen, en tegelijkertijd ook om reclame, mode, journalistiek en wetenschap. Hans Rooseboom en Mattie Boom, conservatoren fotografie van het Rijksmuseum, zijn recent onderscheiden met de AIPAD Award 2023. De Association of International Photography Art Dealers (AIPAD) kent de award jaarlijks toe aan toonaangevende conservatoren
uit de wereld van de fotografie.

New Horizons
t/m 3 sep
Het Rijksmuseum, Amsterdam

Ook nu te zien: A Personal view on High Fashion & Street Style

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam