Louis Zaal Meesterklas: lichting 2019

De eerste lichting van de Louis Zaal Meesterklas is nu te zien in Museum Hilversum. Vijf deelnemers tonen hun project waarin ze begeleid zijn door Marc Prüst en Marieke van der Velden.

0
Louis Zaal Meesterklas
Wachten op een wonder © Marijke Stroucken

Louis Zaal (1956-2016) was één van de vier oprichters van Hollandse Hoogte, het eerste bureau dat zich op Nederlandse fotografie richtte. De Louis Zaal Meesterklas is een ode aan hem en is een educatief ontwikkelingsprogramma voor Nederlandse, of in Nederland werkzame, fotografen. Het programma wordt in samenwerking met de Zilveren Camera georganiseerd met behulp van een bijdrage van Het Pictoright Fonds. In de huidige snelle tijd van korte flitsende beelden dreigen langlopende fotojournalistieke projecten het onderspit te delven.
De Louis Zaal Meesterklas wil fotografen stimuleren om op projectmatige basis maatschappelijk relevante thema’s vast te leggen. Hierbij gaat het om fotografie met een Nederlands onderwerp of een voor Nederland relevant onderwerp. Dit voorjaar kregen vijf fotografen, Annabel Oosteweeghel, Alex Kemman, Duco de Vries, Marijke Stroucken en Anja Kortenbout  de kans hun project of carrière een extra boost te geven middels intensieve begeleiding van meesters Marc Prüst en Marieke van der Velden.

Annabel Oosteweeghel – Generation Poor
Hoewel Nederland een van de rijkste landen op aarde is, wonen er 618.000 mensen die te weinig geld hebben voor eten, kleren, een huis, of een verzekering. De afstand tussen deze mensen en de comfortabel levende meerderheid is groot, wat betreft ontmoetingskansen en betrokkenheid. Annabel Oosteweeghel fotografeerde mensen die in armoede leven. Ze portretteerde ze en bezocht een aantal van hen ook thuis. Ze vroeg naar hun verleden en ervaringen. Op haar verzoek schreven sommigen daar iets over op. Ook maakte ze met enkelen korte filmpjes, die een mini-impressie geven van hun dagelijks bestaan.

Generation Poor © Annabel Oosteweeghel

Duco de Vries – Unknown Saints
Bij veel Nederlandse motorclubs ligt de gemiddelde leeftijd boven de veertig jaar. Niet bij de Unknown Saints, hier zijn de meesten vóór in de twintig. Ze zijn hard op weg om een volwaardige motorclub te worden met full-colours. Nu dragen ze hun clubembleem alleen op de borst van hun hesjes, straks prijkt het ook, in groot formaat, op de achterkant. Maar eerst moeten alle leden hun volledige motorrijbewijs halen, en vervolgens geaccepteerd worden door de full-colour bikerscene, iets dat zo’n vijf jaar duurt.

Unknown Saints © Duco de Vries

Anja Kortenbout – Happy in Heijplaat
Heijplaat is een tuindorp ingesloten door de Rotterdam haven en werd ruim 100 jaar geleden speciaal gebouwd voor de werknemers van de daar gevestigde Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Inmiddels bestaat de RDM niet meer, Heijplaat is er nog wel. Op het hoogtepunt van de scheepsindustrie waren er vier kerken, twee scholen, een supermarkt en een bakkerij. Inmiddels is de supermarkt verdwenen en worden de kerken voor andere doelen gebruikt. De basisschool en een bakker zijn er nog wel. Anja Kortenbout legde de Heijplaters, gehecht aan hun dorp, woning en hun tuintjes, vast.

Happy in Heijplaat © Anja Kortenbout

Marijke Stroucken – Wachten op een wonder
In Nederland wonen ongeveer 30.000 reizigers (Roma, Sinti en Nederlandse reizigers). In 1968 kwam er een reisverbod en werd deze groep mensen gedwongen op kampen te gaan wonen, vaak aan de rand van dorp of stad gesitueerd, ver van de bebouwde kom. Vanaf 1999 mochten gemeenten hun eigen beleid voeren ten aanzien van de woonwagenbewoners. Veel gemeenten hanteerden een ‘uitsterfbeleid’, met als gevolg dat veel jonge reizigers lang moesten wachten op een eigen standplaats, als ze er al een kregen. Een groeiende groep ging noodgedwongen in huizen wonen. In 2018 werd het uitsterfbeleid verboden. Toch is er sindsdien niet veel veranderd.

Alex Kemman – Nederland Narcostaat, de bovenwereld van het Nederlandse drugsgeld
In Nederland bestaat een parallelle economie van gigantische omvang. De politieacademie schat de wereldwijde drugsomzet in relatie tot Nederland op 18,9 miljard euro, daarnaast wordt geschat dat jaarlijks in Nederland 16 miljard euro wordt witgewassen. Nederland Narcostaat is een visueel onderzoek naar de verbinding tussen de onder- en bovenwereld en probeert  te laten zien hoe drugsgeld in ons dagelijkse leven doorsijpelt en waar de grijze zone tussen illegale en legale wereld ligt. Alex Kemman reisde, aan de hand van nieuwsberichten en gesprekken met experts, door Nederland om die plekken te fotograferen waar de narcostaat zich heeft laten zien, of laat zien in de bovenwereld.

Louis Zaal Meesterklas
Nederlandse Narcostaat © Alex Kemman

Louis Zaal Meesterklas
t/m 1 dec
Museum Hilversum
Kerkbrink 6, Hilversum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam