Humberto Tan: Morgen gaat het beter

0
Humberto Tan
Cornelia Janna Hoekstra © Humberto Tan

Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert tot en met 17 maart 2024 een tentoonstelling van fotograaf en mediapersoonlijkheid Humberto Tan. Met ‘Morgen gaat het beter’ toont het museum een indrukwekkende selectie close-up portretten van 100-jarigen en foto’s van hun handen en interieur. De nostalgische zwart-wit foto’s gaan vergezeld van inspirerende, toelichtende interviews.

Ruim drie jaar lang trok Humberto Tan het hele land door om meer dan honderd mensen van honderd jaar en ouder te fotograferen. Tijdens de daaropvolgende gesprekken stelde de gepassioneerde fotograaf ze vier dezelfde levensvragen over hun geluk, angsten, levenslessen en toekomstdromen. Ook vroeg hij om een gezondheidstip. Het resultaat is een prachtige verzameling foto’s en interviews, die soms indringend, ontroerend, vrolijk of verdrietig zijn. En meestal zijn ze dat allemaal tegelijk. Het schetst een intrigerend tijdsbeeld van de afgelopen eeuw en levert verrassende inzichten op dankzij tienduizend jaar aan levenservaring. De drieluiken en interviews werden eerder al gebundeld in het boek ‘Morgen gaat het beter’. Speciaal voor de expositie is er een nieuwe editie.

Humberto Tan
Grietje Nieuwenhuis-Pekel © Humberto Tan

Humberto Tan gelooft in de kracht van ouderen en heeft voor die groep al jaren een fascinatie. ‘Morgen gaat het beter’, naar een lied van Willy Derby uit 1939, sluit aan bij de rode draad die hij tijdens zijn gesprekken begon te ontdekken. Naast de wijsheid, energie en vitale gezondheid van de 100-plussers, viel hem het eindeloze optimisme op om vooruit te blijven kijken. Geluk zit in de kleine momenten, vaak met familie en vrienden, die het leven de moeite waard maken.

Humberto Tan – Morgen gaat het beter
t/m 17 maart 2024
Fotomuseum aan het Vrijthof, Maastricht

Artikelen van Tan in Focus:

Focus 10 – 2023 – Focus Magazine

Focus 9 – 2019 – Focus Magazine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam