De Magie van Polaroid

1
Polaroid
Iris, 2004 © Arno Bauman

De tentoonstelling De Magie van Polaroid laat het werk zien van ruim veertig Nederlandse fotografen en kunstenaars die minimaal één ding met elkaar gemeen hebben: hun liefde voor het medium Polaroid. Deze uitvinding van dr. Edwin Land heeft sinds 1947 een revolutie veroorzaakt in de fotografiewereld en een ongekende hausse aan creativiteit teweeg gebracht.

In 1965 opende Polaroid in Enschede haar grootste fabriek voor films in de wereld en in 1970 haar internationale hoofdkantoor in Amsterdam. Daar werd ook gestart met de  met de uitbreiding van een beroemde fotoverzameling The Polaroid Collection met Europees fotowerk. Deze reisde de hele wereld over, maar was, vreemd genoeg, in Nederland nooit te zien. Arno Bauman kreeg het idee om een Nederlandse versie te organiseren, met werk van Nederlandse fotografen die met Polaroid gewerkt hebben.

Polaroid
Nederland, 1979 © Vincent Mentzel

De tentoonstelling toont werk van onder meer: Corbino, Jan Cremer, Sarah Mei Herman, Hans de Kort, Thed Lenssen, Marlike Marks, Inge Hoefnagel, Paul de Nooijer, Aat Veldhoen, Bert Theunissen, Jean Ruiter, Marcel van der Vlugt en Martijn van de Griendt.
Hiernaast zijn er diverse authentieke Polaroidcamera’s te zien. Er worden (instructie)films en commercials vertoond en meerdere boeken en tijdschriften over Polaroid krijgen een plaats in de expositie. Ook is er bij de tentoonstelling een boek met werk van de deelnemende fotografen, interviews en een cultuurhistorische beschouwing over Polaroid verschenen. Verder omvat het programma een lezing, workshops voor kinderen (‘fotogrammen maken’) en rondleidingen. Collega-galeries in Schiedam participeren en tonen polaroidwerk op verschillende locaties.

De Magie van Polaroid
t/m 10 juli
Art Centre Schiedam

Nu ook te zien: Melkweg Expo: The Ways of Water

1 REACTIE

 1. Fotografie is toch gewoon maar een “metier”; niets meer dan een vak. Uit te oefenen wanneer je de techniek beheerst. Het product is misschien uniek, maar kan daarna in veelvoud “gefabriceerd” worden. Men wordt broodbakker, stratenmaker of fotograaf.
  Als het plaveisel schots en scheef ligten je er je nek breekt, is er een knoeier aan het
  werk geweest en absoluut geen kunstenaar.
  De fotograaf, die een Polaroid Type 58 Polacolor 2 fout belicht, met een kleurzweem en onscherp uit zijn camera trekt, is een slecht fotograaf en een knoeier, maar nooit een kunstenaar.
  In Schiedam was een expositie van Polaroid Prullenbak Photos. Een tentoonstelling vol
  met ellende. Een verzameling Polaroid camera’s was in een vitrine gestouwd. Niet de
  moeite waard te bezoeken.
  Dr. Edwin Herbert Land heeft het direct-klaar fotosysteem uitgevonden om scherpe
  foto’s te maken.
  Zou hij weten wat er in Schiedam met zijn Polaroid gebeurd was?
  Hij draaide zich om in zijn graf.
  Jaco van Lith 29-06-2022

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam