23 maart: Clinic Instant Succes

0
Clinic Instant Succes
Marcel van der Vlugt Giant Pamphlet (The Disciple II), 2021 Dye diffusion transfer print /Polaroid 20x24 Beeldmaat ± 61x51cm Uniek

Na de succesvolle Clinic over AI organiseren we op 23 maart een nieuwe Clinic. Een kenmerk van analoge fotografie was dat je moest wachten tot je kon zien wat je gemaakt had. Polaroid maakte het mogelijk om analoog te fotograferen en toch vrijwel direct het gemaakte beeld te zien. In de Clinic Instant Succes gaan we in op allerlei aspecten van ‘direct klaar’ fotografie. Sjef van Duin licht zijn boek toe dat gaat over de geschiedenis van Polaroid. Martijn van Oers vertelt over zijn pinstafotografie; direkt-klaar pinholefotografie, waarbij hij beelden maakt met een soort oer-camera: een gaatje in een doos. Marcel van der Vlugt laat zien hoe hij fotografeert met grootformaat Polaroidcamera’s. Arno de Kock, werkzaam bij de distributeur van Polaroid, vertelt over de mogelijkheden van moderne Polaroidcamera’s.

Maar het leukste is misschien wel dat je zelf een ‘echte’ Polaroidfoto maken kunt. Bij binnenkomst kunnen alle bezoekers dit doen. Na de pauze krijgt de maker van de mooiste foto een leuke prijs.

Datum:        Zaterdag 23 maart, 2024
Tijd:            13.00-17.30             
Plaats:         Fotoacademie, Bijlmerdreef 1289, 1103 TV Amsterdam
                  Naast metrostation Ganzenhoef.
Het programma:
13.00           inloop + foto van iedereen die binnenkomt met Polaroidcamera door bezoekers.
                  Tafel met verschillende Polaroidcamera’s
13.30-14.15  Sjef van Duin over zijn boek Polaroid in Nederland
14.15-15.00  Marcel van der Vlugt over werken met grootformaat Polaroid 
 –pauze— 
15.30-16.15  Polaroid: Arno de Kock + prijsuitreiking
16.15-17.00  Martijn van Oers over zijn pinstacamera

Aanmelden en tickets Clinic Instant Succes via Eventbrite
Bij aankoop van een ticket (€ 25,-) ontvang je een waardebon van nivo-Schweitzer. Daarmee kun je bij hen een film in laten scannen.
Focus-lezers betalen € 20,- met deze kortingscode

De Clinics zijn een samenwerking tussen Focus, nivo-Schweitzer, de Fotoacademie en Eduard de Kam.

Meer informatie over de deelnemers onder de foto:

Clinic Instant Succes
Foto: Sjef van Duin

Sjef van Duin
Sjef van Duin is fotograaf en bibliothecaris van het Nederlands Fotomuseum. Samen met met Arno Bauman publiceerde hij in 2022 het boek Polaroid in Nederland. Hierin wordt specifiek op de geschiedenis van Polaroid in Nederland ingegaan. In 1965 opende Polaroid in Enschede haar grootste fabriek voor films in de wereld en tot 2008 werd hier een reeks direct-klaar films en camera-onderdelen geproduceerd. Ook vind je in het boek zo’n 400 Polaroidfoto’s van Nederlandse fotografen.

Marcel van der Vlugt
Fotograaf Marcel van der Vlugt werkt inmiddels al zo’n veertig jaar met Polaroid als eindmateriaal. Voor alles wat in magazines of campagnes gepubliceerd wordt of tentoongesteld. Eerst op 4×5 inch, later op het 8×10- en zelfs 20×24 inch formaat. Het poëtische karakter van de foto die direct klaar is en bovenal uniek, blijft hem fascineren. Nu fotografeert hij met de laatste Polaroid 20×24 aan zijn laatste project Anotherland.

Clinic
foto; Martijn van Oers

Martijn van Oers
Volgens Martijn van Oers is analoge pinholefotografie een langzaam, magisch, (haast meditatief) proces, waarbij je zonder verwachtingen bijzondere beelden creëert, op een tempo dat menig beeldmaker nauwelijks meer ervaart. Als camera gebruikt hij alleen een klein doosje, met daarin een gaatje. Tijdens deze Clinic vertelt Martijn je meer over deze vorm van slow-photography en neemt hij je mee in de wereld van direct klaar pinholefotografie.

Arno de Kock
Arno de Kock is werkzaam bij Transcontinenta, de officiële distributeur van Polaroid in de Benelux. Arno is een gepassioneerd liefhebber, gebruiker en verzamelaar van Polaroid camera’s. Hij licht de unieke kenmerken toe van moderne Polaroidcamera’s, en vertelt over hoe je met apps deze camera’s kunt bedienen en er nog veel meer functionaliteiten uit kunt halen. Vanuit zijn passie voor instant fotografie laat hij zien hoe uniek de uiterst compacte Polaroid Go Gen2, de veelzijdige Polaroid One+ Gen2 en de unieke en innovatieve professionele Polaroid i2 zijn.

clinic

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam